Aanleg 50 kiloVolt leiding in Limmel

15 oktober 2020

Meteen na de veelbesproken raadsvergadering over de toekomst van het Trega/Zinkwit-terrein in Limmel zijn werkzaamheden gestart om een zware elektriciteitsverbinding aan te leggen. Hierdoor kan een aanzienlijk deel van het terrein niet meer voor wonen gebruikt worden. Hoe rijmt dit met de belofte om niets te doen wat onomkeerbaar is?

Op 9 oktober jl. ontving de raad een Raadsinformatiebrief waarin het college kenbaar maakt dat Enexis vroegtijdig overleg heeft gevoerd met de gemeente Maastricht inzake een 50kV tracé vanaf het Zinkwit- en Tragaterrein in Limmel ten behoeve van vervanging van de aardgasaansluiting van Sappi.

Hierover hebben de fracties van SAB en de PvdA enkele vragen:

1. U geeft aan dat er alternatieve tracé’s zijn onderzocht maar dat deze wegens technische of financiële redenen niet haalbaar bleken. Welke tracé’s zijn onderzocht en kunt u specifiek redenen aangeven per tracé waarom deze ongeschikt bleken?
2. Is er voor deze werkzaamheden een vergunning afgegeven? Zo ja, wanneer?
3. Het onderzoeken van deze tracé mogelijkheden vraagt tijd en wij vragen ons dus ook af waarom u de gemeenteraad en de buurtnetwerken Boschpoort en Limmel inzake het vroegoverleg met Enexis niet heeft geïnformeerd?
4. U geeft aan dat Enexis de werkzaamheden onmiddellijk zal opstarten (deze zijn bij het ter beschikking komen van deze RIB reeds opgestart) ondanks een op 10 maart aangenomen motie inzake planontwikkeling Zinkwit- en Tregaterrein. Kunt u aangeven waarom u de gemeenteraad hierover niet eerder hebt geïnformeerd?
5. Betekent dit dat de planontwikkeling van het Zinkwit- en Tregaterrein nu in een ander daglicht komt te staan?
6. Door het ter beschikking hebben van specialistische machines voor het maken van een boring laat u Enexis bepalen wat er op korte termijn gaat gebeuren en geeft u de regie uit handen. Welke in de RIB genoemde bindende afspraken zijn er met Enexis gemaakt en welke voordelen heeft de gemeente Maastricht bij het onmiddellijk opstarten van deze werkzaamheden?
7. Gaat dit betekenen dat er ten behoeve van energievoorziening Sappi geen biomassacentrale nabij de wijk Boschpoort zal worden gebouwd?
8. Gaat het uitvoeren van deze boringen betekenen dat er ten behoeve van de zonneweide Lanakerveld geen extra “Maaswerkzaamheden” behoeven te worden uitgevoerd?
9. We zien dat niet de portefeuillehouder maar de burgemeester deze RIB heeft ondertekend. Was er een dusdanige spoed in deze dat niet het gehele college op de hoogte was? Zo nee, wat is dan de reden dat de portefeuillehouder deze RIB niet heeft ondertekend?
10. De materialen t.b.v. deze werkzaamheden zijn opgeslagen op het hondenlosloopgebied Boschpoort. Zijn er afspraken met Enexis over herstel van dit gebied na afloop van deze werkzaamheden? Zo nee, wie gaat dan het hondenlosloopgebied herstellen na afloop van de werkzaamheden?
11. Is er met grondeigenaar Trega (Naga Solar) contact geweest over de geplande werkzaamheden?
1
2. In de RIB staat “dat er na verwachting geen gevolgen zijn door de electromagnetische velden”. Kunt u ons dit met zekerheid bevestigen?