Bewoners van De Heeg hebben recht op duidelijkheid

28 juni 2021

Op 22 juni jl. hebben is tijdens de raadsvergadering gesproken over een motie over de urgente situatie in De Heeg inzake de ontwikkeling rondom het winkelcentrum en de sporthal. Wat de raad met elkaar deelt, is de dwingende noodzaak om eindelijk eens concrete stappen te zetten inzake De Heeg. Tijdens de vergadering bleken er echter ook veel onduidelijkheden te zijn. Die onduidelijkheden zouden PvdA Maastricht, De VVD en de Liberale Partij Maastricht graag opgehelderd willen zien.

Daarom stellen we gezamenlijk vragen aan het college:

  • Wanneer wisten u en/of de eigenaar van het winkelcentrum De Heeg dat het dak van de garage niet stevig genoeg zouden zijn voor het aanpassen van de supermarkt c.q. winkelcentrum?
  • Wil Orange Capital eventueel de winkel(s) verplaatsen naar de plek van de huidige sporthal of is dat alleen een suggestie van de gemeente? Moeten zij de grond dan van de gemeente kopen? Hoe ver is dit idee / deze ontwikkeling?
  • Als op de plek van de sporthal nog meer winkels komen, wat blijft er dan over van het plan voor meer groen voor De Heeg?
  • Als de sporthal wordt vervangen door een winkelcentrum, moet dan ook de bestemming worden gewijzigd? Hoe lang gaat dat duren?
  • In de RIB van 14 juni 2019 (https://maastricht.parlaeus.nl/admin/searchm/action=showgd/item=26297) wordt gesproken over een (samenwerkings)overeenkomst met Orange Capital. Graag ontvangen wij die overeenkomst. Daarnaast wordt gesproken over een transitieplan. Ook dat plan zouden we graag willen ontvangen.
  • Heeft u in stukken die u met Orange Capital heeft gewisseld ook een termijn gesteld waarbinnen de start en de realisering gereed moet zijn? Waarom wel? Waarom niet?
  • U stelt steeds dat u erg afhankelijk bent van derde partijen, zoals investeerders, projectontwikkelaars. Dat betekent dat de stad vaak jaren lang moet wachten op die derde wanneer deze eindelijk wilt gaan bouwen, of dat we zelfs het risico lopen dat het vastgoed enkel wordt opgekocht om weer doorverkocht te worden. Om dat te voorkomen dient u regels te maken en voorwaarden te stellen in de vergunningen en de overeenkomsten. Wat zijn volgens u de juridische mogelijkheden om een “koper” van een winkelcentrum/perceel/ complex op korte termijn te laten ontwikkelen?
  • Welke activiteiten mbt dit dossier hebben er na versturen van de collegenota in 2019 exact plaatsgevonden? Is de €300 000 die nog nodig was voor de verdere planontwikkeling ook gevonden? Zo ja, hoeveel geld is op dit moment uitgegeven aan de planontwikkeling?
  • In 2018  (raadsvoorstel Actualisatie sportaccommondatiebeleid) is besloten een bedrag van €2,2 te reserveren voor “toekomstige ontwikkelingen rondom sporthal De Heeg”. Begrijpen wij u verhaal nu goed dat u een sporthal in De Heeg wilt vervangen door een gymzaal (voor Ziezo)?
  • In de collegenota uit 2019 wordt het probleem geschetst dat huidige gebruikers van de sporthal De Heeg wel gebruik moeten kunnen maken van de sporthal zolang er geen andere oplossing is. Hoe is de stand van zaken op dit gebied? Kunnen de kinderen van Ziezo meteen vanuit de oude sporthal naar de nieuwe gymzaal? Hoe zit het met de volleybal en de hockey etc? Een gymzaal is immers te klein. Wat is daarvoor geregeld? In uw collegenota uit 2019 was dat immers de reden dat de sporthal niet zomaar gesloopt kon worden.
  • De sporthal wordt dus gesloopt. Heeft u net zoals bij de buurtbrök op Potteberg, de voorwaarde gesteld, dat het niet zo kan zijn dat na de sloop tijden niet gebeurt, maar dat er meteen gebouwd gaat worden, zodat de buurt niet weer jaren tegen een open wond in de buurt moet aankijken? Kortom: u stelt dat het winkelcentrum moet verhuizen naar de locatie van de sporthal. Stelt u de overeenkomst met de eigenaar van het winkelcentrum dan zo op, dat hij de plannen klaar moet hebben en meteen zal beginnen te bouwen zodra de sloop is gebeurd?
  • Wie is verantwoordelijk voor de Nieuwsbrief die in mei onder de bewoners van De Heeg is verspreid? Staat u nu wel of niet achter de inhoud van de Nieuwsbrief? Indien u niet achter de inhoud staat: op welke punt(en) klopt de Nieuwsbrief niet en waarom? Wordt indien u niet achter de inhoud staat een nieuwe Nieuwsbrief verzonden?
  • Is de motie zoals het dictum luidde ten tijde van de raadsvergadering nu voor het college wel of niet feitelijk uitvoerbaar?