Bloemen in Coronatijd: hoe zit dat?

19 januari 2021

De nieuwe lockdown (sinds 15 december jl.) bezorgt vele ondernemers kopzorgen. Zeer begrijpelijk. Laten we hopen dat we, nu de vaccinaties zijn gestart, snel deze pandemie naar de geschiedenisboeken kunnen verplaatsen.
De nieuwe regels die door de rijksoverheid zijn afgekondigd, zorgen ook nu weer voor onduidelijkheid. Deze regels worden niet in alle gemeenten op dezelfde wijze gehandhaafd. Dit is niet bevorderlijk voor het begrip van onze inwoners en de getroffen ondernemers. Specifiek voor de bloemenbranche zijn er in omliggende gemeenten andere regels.

PvdA Maastricht heeft daarom de de volgende vragen aan het college gesteld:

1.Waarom hebt u besloten de verkoop van bloemen etc. BUITEN de fysieke winkel te verbieden, terwijl een standplaatsverkoop wel mogelijk is?
2.Bent u ermee bekend dat in andere gemeenten deze verkoop wel toestaan is?
3.De rijksoverheid staat verkoop buiten de fysieke winkels toe? Waarom bent van mening dat dit niet veilig zou zijn?
4.Bent u bereid uw besluit in het belang van deze ondernemers terug te draaien? Zo nee, waarom niet?
5.Dit college spreekt naar buiten toe uit het allemaal erg te vinden, dat deze lockdown voor zoveel leed zorgt voor de ondernemers. Echter bent u het met ons eens dat u met deze maatregel niet handelt naar uw eigen uitspraken?
6.Bent u bereid samen met de ondernemers te bekijken op welke manier u de verkoop wel kan toestaan?
7.Bent u bereid de detaillisten welke bloemen verkopen actief te benaderen, dat verkoop middels een standplaats wel mogelijk is?

Het antwoord kunt u hier lezen: verkoop van bloemen tijdens lockdown.