Burgemeester hoe staat het met de samenwerking in de Euregio?

23 juni 2021

Dinsdag 22 juni jl. verscheen in Dagblad De Limburger het opinieartikel ‘Groeien door sterke grensregio, er is nog een wereld te winnen’ geschreven door burgemeester Penn-Te Strake. Het is niet de eerste keer dat de burgemeester op deze manier de ‘noodklok’ luidt over grenzeloze samenwerking en een sterk grensregiobeleid. De burgemeester zet helder uiteen hoe de corona-pandemie heeft laten zien wat de noodzaak en meerwaarde is van Euregionale samenwerking en hoe het ‘bemoeien’ van de hoofdsteden roet in het eten van die samenwerking gooide. In juni 2019 zei de burgemeester al “langer dralen is voor ons geen optie meer” tijdens de Euregionale werkconferentie in Maastricht.

De fractie van de PvdA Maastricht heeft de volgende vragen aan het college over samenwerken in de Euregio:

  1. In juni 2019 vond de MAHHL-werkconferentie plaats, waar ruim 150 deelnemers aanwezig waren. Tijdens de conferentie werden in werksessies concrete afspraken gemaakt over verschillende thema’s[1]. Kunt u aangegeven hoe het nu – medio 2021 – concreet staat met de uitvoering van de afspraken de gebieden cultuur, duurzaamheid, economie en mobiliteit?
  2. In het artikel in Dagblad de Limburger van 22 juni 2021 noemt de burgemeester ook het thema (buur)taalonderwijs; welke stappen zijn er volgens u op dit gebied in het Maastrichtse onderwijs gemaakt en waar zet u de komende periode op in?
  3. De burgemeester schrijft “zonder inmenging van de nationale regeringen hadden we nog meer kunnen betekenen”. Kunt u toelichten wat u daarmee bedoelt? Wat hebben we als stad nu niet kunnen betekenen in/voor de regio wat zonder die inmenging wel had gekund?
  4. In dezelfde alinea zegt u ook dat “het nieuwe kabinet daarvoor bindende regiodeals moet sluiten”. Wat heeft u op dit gebied zelf ondernomen in de afgelopen periode waarbij de hulp van de Rijksoverheid gewenst was maar u deze niet heeft gekregen?
  5. In uw opinieartikel spreekt u niet over de samenwerkingsorganisatie Euregio Maas-Rhijn maar spreekt u het toekomstige kabinet slechts als burgemeester van Maastricht aan. Waarom heeft u in uw artikel niet met de Euregio Maas-Rhijn of andere samenwerkingsverbanden opgetrokken? Had dat geen veel sterker signaal richting Den Haag gegeven?
  6. Op welke wijze heeft u in Den Haag gelobbyd en wanneer?
  7. Welke inbreng, behalve wellicht tram Hasselt – Maastricht, heeft Maastricht bijvoorbeeld geleverd bij het MIRT?
  8. Recent vond in de Tweede Kamer debat plaats over de IC-verbinding Randstad/Eindhoven-Aken via Heerlen. Wat is de inzet van dit college inzake een betere treinverbinding naar Luik als onderdeel van de drielandentrein Luik – Maastricht – Aken?
  9. U zat ook in het VNG-bestuur en in de commissie Europa en Internationaal. Wat is uw bijdrage vanuit deze commissie geweest om zaken in Den Haag op de agenda te zetten? Is het geen gemiste kans dat Maastricht niet meer in het bestuur van de VNG zit?
  10. In hoeverre doet de gemeente actief mee in het uitvoeren van de Grensland Agenda?
  11. Is de gemeente bekend met het euregionaal grensoverschrijdende Semesterticket voor studenten zonder OV-studentenreisproduct dat opgenomen is in de Grensland Agenda en wat doet zij op het moment om dit samen met de onderwijsinstellingen in Maastricht om dit te introduceren?
  12. Hoe staat het met de uitvoering van de Euregionale Vrijetijdsagenda? Klopt het dat Maastricht kartrekker in dit project is? Hoe lang bent u inmiddels bezig met de implementatie van deze tool en wanneer kan het (cultuur)veld er actief gebruik van maken?
  13. Wat gaat er gebeuren met Pandemric na de zomer van 2021? Gaat het weer op oude voet verder als Emric?
  14. De burgemeester schrijft dat zij hoopt dat de ervaringen van het afgelopen anderhalf jaar nationale en internationale betekenis krijgt. Wat doet dit college er zelf aan op die betekenis vorm te geven?
  15. Tijdens de werkconferentie in juni 2019 ondertekende de burgemeester namens Maastricht een verklaring waarin stond dat er voor de burger stappen gemaakt moeten worden. Welke stappen heeft u inmiddels gemaakt als stadsbestuur?

[1] Zie ook: https://www.eszl.nl/euregionale-agenda-voor-benutten-grensoverschrijdende-kansen/