Burgers de dupe van te vroeg uitgevoerde WMO-bezuinigingen

9 november 2020

PvdA Maastricht stelde naar aanleiding van het voorstel tot aanpassing van de Verordening Maatschappelijke ondersteuning technische vragen over terugwerkende kracht van een tweetal bepalingen.

Het stadhuis wilde al ingezette bezuinigingen uit de Prebegroting 2021 achteraf een wettelijke basis geven.

Het gaat om afschaffen van de verlaging van de eigen bijdrage voor de Wmo en van de forfaitaire meerkostenregeling (tegemoetkoming in ziektekosten) van 100 euro. Dit zou per september 2020 al ingevoerd worden. Het veranderen van de spelregels is juridisch én sociaal onacceptabel. De beslissing om aanvullend verzekerd te zijn hebben mensen al eind 2019 genomen. Zij verwachtten in 2020 deze compensatie te krijgen. Daar zag het stadhuis een bezuiniging. Maar mensen kunnen hun ziektekostenpakket voor 2020 natuurlijk niet meer aanpassen. Invoering in 2020 zou dan ook voor hen financiële problemen veroorzaken.

Uit de beantwoording blijkt dat de maatregelen juridisch niet deugen en moeten worden teruggedraaid en dat herstelmaatregelen moeten worden genomen. Wethouder Bastiaans ging in de raadsinformatiebrief door het stof. Ze geeft aan dat de aanpassingen van de Verordening MO in december opnieuw en verbeterd aan de raad zullen worden voorgelegd en pas per 1 januari 2021 zullen ingaan.

Dagblad De Limburger kopte op 9 november 2020 naar aanleiding van de vragen en antwoorden:

Blunder Maastricht raakt duizenden hulpbehoevenden: ‘Dit had niet mogen gebeuren’

(Door Joos Philippens) Maastricht heeft geblunderd met een bezuiniging die in totaal 13.600 hulpbehoevenden raakt. Die kregen met terugwerkende kracht minder geld, terwijl dit pas volgend jaar mag.

Wethouder Anita Bastiaans trad pas aan nadat het foute besluit was genomen, maar ze is politiek verantwoordelijk voor het ten onrechte nu al korten van hulpbehoevende Maastrichtenaren. „Dit spijt ons oprecht, en had niet mogen gebeuren,” schrijft ze aan de gemeenteraad. „We staan gezamenlijk voor een immense bezuinigingsopgave, maar dat is geen excuus voor deze omissie.” De fout raakt liefst 13.600 Maastrichtenaren.

Als onderdeel van een bezuinigingspakket van 25,7 miljoen euro besloot de gemeenteraad op 1 september ook 235.000 euro te besparen op uitgaven aan cliënten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Als ze een aanvullende zorgverzekering hebben, verliezen ze een tegemoetkoming van honderd euro. Dit treft 7500 mensen. Voor nog eens 6100 wmo’ers wordt de eigen bijdrage 3,80 euro hoger.

Die maatregelen voerde Maastricht met terugwerkende kracht in. Een deel van de wmo’ers krijgt in november al een 3,80 euro hogere factuur. „Deze kon administratief niet meer worden tegengehouden,” meldt Bastiaans. De gemeente bereidt een excuusbrief voor en zal het te veel betaalde verrekenen met de factuur van december.

Blijkbaar is nu pas juridisch getoetst of het besluit van begin september direct kan worden uitgevoerd. Het antwoord van de eigen juristen luidt keihard nee. De fractie van de PvdA had dat vermoeden al en krijgt dit bevestigd in antwoorden van de wethouder op raadsvragen. Ook de SP sprak recent haar twijfels uit. Terecht, zo blijkt nu. Door hun vragen is de bal gaan rollen. „We hebben vanuit een onjuiste aanname gewerkt, deze aanpak is onrechtmatig,” meldt de wethouder.

Het voorstel zou dinsdag bekrachtigd worden tijdens de begrotingsbehandeling. Bastiaans trekt het nu last minute terug. Er komt een nieuw voorstel waarover de gemeenteraad zich uiterlijk in december moet buigen. De genoemde maatregelen gaan dan alsnog in, per 1 januari.

De fout levert Maastricht meteen ook een financieel gat op van 235.000 euro. Het tekort van 25,7 miljoen euro was inmiddels gevolgd door een nieuw ‘gat’ van 2,5 miljoen. Financiële tegenslag op tegenslag dus. Over extra bezuinigingen beslist de gemeenteraad dinsdag.