De vervuiler betaalt: vragen over extra groenbakken

31 oktober 2019

Recent ontving de PvdA Maastricht via verschillende social media het bericht dat het college per 1 januari 2020 wil overgaan tot het chippen van groencontainers. Een prima zaak in het kader van “de vervuiler betaalt”.
De PvdA heeft inmiddels echter ook via diverse kanalen begrepen dat u vanaf 1 januari niet langer de derde en volgende groencontainer bij een huis gaat ophalen, omdat er per keer maar 2 groencontainers per woonadres buiten mogen staan. Wij vinden dit een bijzondere regel. Je kunt via de website van de gemeente Maastricht een derde container of meer aanschaffen. Voor zo’n container betaal je ook gewoon €45, maar op basis van de nieuwe regels mag je deze container nooit gelijktijdig met de overige twee buitenzetten. Je moet daar zelfs speciaal een handtekening voor zetten om dat te bevestigen.

De huidige praktijk leert echter dat deze regel nooit gehandhaafd wordt, maar nu met de chip lijkt het er toch op dat deze regel ineens aan mensen tegengeworpen gaat worden. Dit vindt de PvdA maar raar. Je hebt immers meerdere groencontainers, omdat je veel groenafval hebt. Als je er maar twee buiten mag zetten, wat is dan het nut om er meer aan te schaffen?

We hopen dat het college het Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Maastricht 2019 eens tegen het licht wil houden en gewoon het principe “de vervuiler betaalt” wil hanteren. Hoe meer groencontainers, des te hoger de bijdrage die je moet betalen. Dat werkt ons inziens beter dan een systeem waarbij iemand meer dan twee containers hard nodig heeft, maar ook in hartje zomer er maar 2 buiten mag zetten (met alle gevolgen van dien).