Door op 18 december 2014

Denk mee over de profielschets voor de nieuwe burgemeester

Onno Hoes heeft zijn ontslag aangekondigd als burgemeester van Maastricht. Dit betekent dat de stad op zoek moet naar een nieuwe burgemeester. De PvdA wil samen met SPM, GL, D66, SP, VVD, CDA, PVM, SBM, MV en LPM graag van u als inwoners en ondernemers van de stad horen: waar moet de nieuwe burgemeester van Maastricht volgens u aan voldoen?
De voorstellen, suggesties en opmerkingen die we van u krijgen, zullen we meenemen bij het vaststellen van de profielschets voor de nieuwe burgemeester.

Wat gaat er nu gebeuren?
In de eerste week van januari 2015 komen de fractievoorzitters bijeen om knopen door te hakken over de wijze waarop we op zoek zullen gaan naar een nieuwe burgemeester. Daar hoort ook een profielschets bij: de opsomming van punten en eigenschappen waar de volgende burgemeester van Maastricht aan moet voldoen. Daarna wordt er een vertrouwenscommissie samengesteld uit gemeenteraadsleden. Die vertrouwenscommissie zal gesprekken voeren met de kandidaten die hebben gesolliciteerd. Deze commissie maakt een lijstje van geschikte kandidaten. Het is dan aan de gemeenteraad daaruit de beste kandidaat te kiezen. Deze man of vrouw wordt daarna door de Koning benoemd tot burgemeester van Maastricht.
Deze benoemingsprocedure zal vanaf nu naar verwachting een half jaar duren.

Wat willen we van u horen?
Om een idee te krijgen hoe zo’n profielschets eruit zie kunt u hier lezen wat er in de profielschets stond die bij de benoeming van burgemeester Hoes is gebruikt: Profielschets Burgemeester 2010
Vindt u de oude profielschets goed genoeg? Prima, laat ons dat weten! Als u vindt dat er iets ontbreekt, dan horen we dat vanzelfsprekend ook graag. Een korte uitleg waarom u dat vindt lezen wij graag.

Tot wanneer kunt u reageren?
We willen op een goede manier de burgers en ondernemers van Maastricht bij de benoeming van de nieuwe burgemeester betrekken, maar tegelijkertijd ook de vaart erin houden. Als we voor de zomervakantie een nieuwe burgemeester willen kunnen laten benoemen door Koning Willem Alexander, moet er in januari de profielschets worden vastgesteld door de gemeenteraad. Daarom vragen we u uiterlijk op 5 januari 2015 aan ons uw reactie toe te zenden. Dat kan door uw reactie toe te sturen aan pvdamaastricht@gmail.com.
Als u later reageert, kunnen we u niet garanderen dat we uw inbreng nog kunnen meenemen voor de nieuwe profielschets.

Bij wie kunt u reageren?
Niet alleen de PvdA wil graag van u horen aan welke eigenschappen volgens u de nieuwe burgemeester van Maastricht moet voldoen. Ook de andere partijen in de gemeenteraad hebben op hun website deze vraag aan u gezet. Wij roepen u op zoveel mogelijk partijen in de gemeenteraad van uw input op de hoogte te brengen, zodat wij samen met hen kunnen zorgen voor een profielschets voor een burgemeester die zo goed mogelijk past bij onze stad Maastricht!