Doe iets met de jongerenvisie op cultuur!

20 december 2019

Onlangs presenteerde CODE043 de resultaten van het Cultuuronderzoek – Jongerenvisie naar de behoeften van jongeren op het gebied van cultuur en de mate van cultuurbeleving die zij ervaren. Het college heeft het onderzoeksrapport in ontvangst mogen nemen tijdens de presentatie eind november. Een aantal bevindingen en aanbevelingen in het rapport klinken de PvdA als muziek in de oren, en daarom stellen we het college graag de volgende vragen.

  1. Wat is uw eerste reactie op het rapport? Wat vindt u in het algemeen van de conclusies? Welke bevindingen of uitspraken hebben u verbaasd of verrast?
  2. Deelt u onze mening dat het een zorgelijke bevinding is dat het vertrouwen van jongeren in de gemeente verbeterd kan/moet worden? Wat is uw reactie hierop?
  3. Uit de enquête en afgenomen interviews bleek ook dat de culturele leefwereld van jongeren niet aansluit bij de huidige culturele agenda van de gemeente. Onlangs is de cultuurvisie vastgesteld. Bent u van mening dat de culturele leefwereld van jongeren voldoende in die visie is meegenomen? Hoe gaat u deze behoefte vormgeven in de uitvoering van de cultuurvisie?
  4. Uit het onderzoek komt naar voren dat er vooral behoefte is aan een laagdrempelige fysieke plek voor jongeren, bij voorkeur met een welzijnsinsteek. Hoe kunt u in deze behoefte voorzien? Heeft u plannen om zo’n plek te ontwikkelen? Kunt u dit idee betrekken bij de ontwikkelingen van bijvoorbeeld de Bankastudios of Centre Ceramique/Kumulus?
  5. Hoe bent u van plan de behoeftes van jongeren regelmatiger of structureler te gaan peilen?
  6. Wethouder Janssen heeft het onderzoek in ontvangst genomen bij de presentatie door CODE043; heeft het college dit rapport ook besproken in het college? Uit het rapport blijkt namelijk ook dat de uitgaansscene in Maastricht zeer beperkt is voor deze doelgroep en dat jongeren hierdoor op straat gaan hangen. Daarnaast blijkt dat sporten de op één na favoriete tijdsbesteding van jongeren is. Bent u het met ons eens dat deze Jongerenvisie vraagt om een integrale benadering? Hoe gaat u dit als college oppakken?