Gemeente vergeet regenboogvlag te hijsen op Coming Out dag

11 oktober 2019

Manon Fokke en Menno Janssen, raadslid van GroenLinks, schreven vandaag – 11 oktober Coming Out Dag – de volgende open brief aan het college, want op het stadhuis wapperde anders dan voorgaande jaren geen regenboogvlag!

Geacht college,

We hebben met verbazing en teleurstelling kennisgenomen van het feit dat de regenboogvlag vandaag niet op het stadhuis wappert. Jarenlang wapperde op 11 oktober, Coming Out Day, deze vlag ook in Maastricht en zo hoort het ook. Dit jaar ineens niet. We hebben inmiddels begrepen dat u was vergeten de vlag te hijsen, dat maakt het niet minder pijnlijk, want als u er niet door anderen op was gewezen dan was de vlag niet gehesen. Maastricht had dan feitelijk in een rijtje met gemeenten gestaan, waar je toch als open en tolerante stad niet tussen wil staan. Dit klemt eens te meer omdat we ook niet helemaal gelukkig waren met de late actie om de vlag te hijsen na de Nashvilleverklaring. Ook toen was er druk uit de gemeenteraad nodig om u in beweging te krijgen.

Mogen we er vanuit gaan dat:

1. U Coming Out Day niet nog een keer vergeet?

2. U misschien ook maar even voor de zekerheid andere belangrijke dagen nog even checkt?

3. Bij incidenten in de samenleving die vragen om actie bijvoorbeeld dmv vlaggen, iets eerder in actie komt en niet telkens als een van de laatste gemeenten?

Namens PvdA Maastricht & GroenLinks Maastricht,
Manon Fokke Menno Janssen

Waar ben je naar op zoek?