Hoe Rome: woningen of ruimte voor de wijk?

13 november 2020

In september gaf wethouder Bastiaans aan samen met de inwoners van Limmel na te denken over de toekomst van Hoeve Rome. Deze week kwam er ineens een plan uit de lucht vallen om de Hoeve te gebruiken als woonplek voor kwetsbare groepen. Wederom een verrassing voor de inwoners van Limmel én de huidige gebruikers van de Hoeve en de Kinderboerderij.

Onlangs is de raad geïnformeerd over de ontwikkelingen rond Hoeve Rome, en meer specifiek over het niet doorgaan van een plan van The Masters op die plek. De wethouder schreef dat deze zich zou beraden op een mogelijk vervolg.

Deze week lazen wij – en dit is ook benoemd in de begrotingsbehandeling van dinsdag 10 november jl. – dat Hoeve Rome is aangewezen als woonplek voor spoedzoekers, arbeidsmigranten en daklozen, waarmee vorm wordt gegeven aan een project van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Voor dit project is 50 miljoen vrijgemaakt door de minister, maar het gaat in alle gevallen over lopende programma’s die snel van start kunnen gaan.

Maren Slangen stelde namens de PvdA hierover de volgende vragen:

1. Klopt het dat Maastricht 4 plekken of programma’s heeft aangewezen voor dit project? Klopt het dat het,naast Hoeve Rome, gaat om Complex Wauwhuis en de projecten ‘Skills in de stad’ en ‘Zeer moeilijk plaatsbare personen’?

2. Waarom heeft u de raad niet geïnformeerd over deze ontwikkeling? U gaf namelijk zelf aan dat de minister u begin van de zomer heeft gevraagd te kijken naar plekken in de stad die in aanmerking zouden komen. De RIB over Hoeve Rome verstuurde u op 24 september jl., waarin u met geen woord repte over deze ontwikkeling.

3. Maastricht zou ruim 1,1 miljoen voor deze 4 projecten/locaties krijgen. Hoe gaat u dit bedrag verdelen en besteden? Gaat u hiermee nieuwe ontwikkelingen bekostigen, of gebruikt u (een deel van) het geld om bestaande programma’s te bekostigen?

4. Het bedrag is ook bestemd voor daklozenopvang, waarop u zou bezuinigen. Geeft u garantie dat de bezuiniging en de max op de daklozenopvang die u gaat invoeren er niet toe leidt dat mensen onder de brug moeten slapen? Oftewel is er altijd opvang? Graag een duidelijke ja of nee en toelichting.

5. De minister benadrukt dat het gaat om projecten/locaties die snel van start kunnen gaan: hoe ziet u dit voor zich bij Hoeve Rome? Kunt u aangeven wat er precies gaat gebeuren op deze plek, wat dit inhoudt voor de huidige gebruikers van (een deel van) de Hoeve en op welke termijn u denkt dat hier woonplekken gerealiseerd zijn?

6. Betekent dit dat u definitief niet kiest voor een tender voor Hoeve Rome?

7. Wat betekent deze ontwikkeling voor de door u benoemde aandachtspunten rond Hoeve Rome en Limmel, zoals beschreven in uw RIB van 24 september jl.?

8. U gaf aan dat een tender voor Hoeve Rome wellicht een lagere verkoopopbrengst zou opleveren, maarde gemeente een kans kan bieden te sturen op de gewenste invulling. Klopt het dat u bent afgestapt van dit voornemen en zo ja, waarom?

9. Houdt deze ontwikkeling in dat u op (korte) termijn veel geld zult verdienen aan verkoop of verhuur van Hoeve Rome? Zo ja, waarom kiest u in de ontwikkeling van deze plek voor ‘snel cashen’ in plaats van uw eerdere voornemen waarin u de wens van Limmel en het creëren van een maatschappelijke plek centraal stelde?

10. Bent u van mening dat er op Hoeve Rome een maatschappelijke bestemming moet blijven, of ziet u een commerciële vorm dan wel een mix van de twee voor zich? Kortom: wat is uw visie op de ontwikkeling van Hoeve Rome?

11. Klopt het dat u de inwoners van Limmel, Buurtnetwerk Limmel alsmede de huidige gebruikers van Hoeve Rome en de Kinderboerderij niet geïnformeerd heeft over deze ontwikkeling? Zo ja, waarom niet? Klopt het dat Kinderboerderij Limmel is verteld dat er nog steeds een tender zal plaatsvinden en klopt het dat u een voorstel voor een B&B hebt afgewezen omdat er een tender zou plaatsvinden?

12. Bent u van mening dat deze ontwikkeling opnieuw een bepaalde druk en verantwoordelijkheid op de wijk Limmel legt, bovenop andere ontwikkelingen zoals de huisvesting van daklozen in Overmaze, de 50KV-kabeldiscussie en het niet doorgaan van eerdere plannen rondom de Hoeve? Waarom bent u van mening dat deze wijk bij uitstek geschikt zou zijn voor deze ontwikkeling?

13. In het licht van ontwikkelingen in Limmel: klopt het dat de voormalig cipierswoningen bij Overmaze gebruikt (gaan) worden als woningen voor re-integratietrajecten voor voormalig gedetineerden door Exodus?