Hoe staat het met onze bomen?

24 september 2020

Op woensdag 23 september jl. viel spontaan een monumentale boom om in het Aldenhofpark. Foto’s van de boom geven duidelijk aan dat deze vermolmd/uitgehold is. Het mag een klein wonder heten dat niemand gewond is geraakt. Ook op andere plaatsen in Maastricht zien we dat oude bomen van binnen hol/vermolmd blijken te zijn. Dat vraag rijst of we de staat van onze bomen goed in kaart hebben.

In de Raadsinformatiebrief van 14 september 2020 schrijft de wethouder dat 152 bomen worden vervangen in 2020/2021 vanwege de ‘slechte kwaliteit’ van deze bomen. De betreffende boom in het Aldenhof park staat daar niet bij. De PvdA wil weten of de gemeente wel alles onder controle heeft.

Tevens wil PvdA Maastricht weten hoe het staat met de herplantplicht in Maastricht. We hebben namelijk niet het gevoel en beeld dat het college voor iedere gerooide boom een boom terugplant. Ook hebben wij vernomen dat soms bomen vervangen worden door heesters.

Christel de Vrede – van Gool en Manon Fokke stelden de volgende vragen:

  1. In hoeverre was u bekend met de slechte kwaliteit van desbetreffende boom?
  2. Hoe vaak worden de bomen in het stadspark die van oudere leeftijd zijn, en andere oudere bomen gecontroleerd op hun gezondheid?
  3. Is het aantal controles de afgelopen 7 jaar toe- of afgenomen?
  4. Bent u het met ons eens dat de verandering van klimaat om meer toezicht / inspectie vraagt?
  5. In hoeverre zijn de overige bomen in het Stadpark gezond?
  6. Gaat u naar aanleiding van gisteren een nader onderzoek doen naar de andere (oude) bomen in het stadspark / Jekerkwartier?
  7. Plaats u voor iedere gekapte boom een boom terug?
  8. Klopt het verhaal dat u in sommige gevallen gekapte bomen door heester vervangt?
  9. Kunt u ons vertellen wanneer de reeds lang geleden aangekondigd leidraad groen nu eens eindelijk naar de raad komt?