Hoe zit het met het MVV-stadion?

6 januari 2020
De PvdA leest en hoort dat MVV niet tevreden is over de staat van het stadion.
Wij hebben daarom onderstaande vragen voorgelegd aan het stadsbestuur.

Geacht college,

Op donderdag 26 december lazen wij op de website van 1Limburg het artikel met de kop ‘Gemeente moet faciliteiten MVV-stadion verbeteren’. De kop van het artikel is een samenvatting van de boodschap van algemeen directeur van MVV Paul Penders. Volgens de directeur zou de gemeente Maastricht, als eigenaar van het stadion, het stadion fors moeten opknappen omdat de faciliteiten in het stadion niet meer van deze tijd zijn.

Deze boodschap is niet nieuw. Al jaren beklagen veel bezoekers van het stadion zich over de zeer gebrekkige voorzieningen in het stadion. Het is een publiek geheim dat ook de bestuurders van de club zelf al jaren ontevreden zijn over de faciliteiten in het stadion én de bereidheid van het stadsbestuur om hier iets aan te doen.

De PvdA heeft dan ook de volgende vragen aan het stadsbestuur:

1. Heeft u kennisgenomen van het artikel zoals hierboven beschreven? Bent u bekend met de onvrede die er zowel onder supporters/burgers als bestuurders van de club leeft over zowel de staat van de faciliteiten van het stadion als de onwil om hier iets aan te doen? Hoe kijkt het college aan tegen het gegeven dat veel mensen vinden dat het stadsbestuur te weinig oog heeft voor de staat van het stadion?

2. Is het college op basis van de onvrede die mede uit dit artikel blijkt, voornemens om actief het gesprek op te zoeken met de bestuurders van MVV om gezamenlijk te kijken wat er mogelijk is? Zo ja, op welke termijn gaat u hier werk van maken? Zo nee, waarom niet?

3. Welke rol ziet het stadsbestuur in algemene zin weggelegd voor de gemeente Maastricht in relatie tot MVV? Hoe geeft het college hier invulling aan?

De PvdA heeft in de afgelopen jaren meerdere malen aandacht gevraagd voor zaken die spelen in relatie tot het stadion. Een belangrijk onderwerp is de veiligheid van het stadion. In september 2017 is er, op verzoek van de burgemeester, een rapport verschenen over de veiligheidssituatie in en rondom het stadion. Een belangrijk onderwerp dat hierin naar voren kwam is de situatie van de commandoruimte in het stadion. Over deze commandoruimte wordt in het rapport gesteld:

“Het eerste punt de locatie van de commandoruimte, is een punt waarbij ons inziens verhuurder en MVV met elkaar in overleg moeten treden om de mogelijkheden te bespreken. Alle partijen, inclusief politie geven aan dat de locatie niet voldoet en zelfs bedreigend is voor de goede uitvoering en coördinatie. Ook geven betrokkenen aan dat de ruimte niet voldoet aan de wettelijke eisen ten aanzien van werkplekken (Arbo)”.

De commandoruimte is inmiddels ook afgekeurd door de KNVB, dit terwijl het op orde hebben van een deugdelijke commandoruimte een licentievereiste is op straffe van financiële sancties. Naar wij begrepen hebben, wordt de ruimte inmiddels ook niet meer gebruikt door de verantwoordelijken voor de veiligheid.

4. Wat is de status van het proces om te komen tot een nieuwe commandoruimte? Welke rol ziet het stadsbestuur weggelegd voor de gemeente op dit gebied? Welk bedrag is gemoeid met een nieuwe commandoruimte?

5. Hoe kijkt het college aan tegen het feit dat er een inmiddels meer dan 2 jaar oud rapport ligt over de veiligheidssituatie in het stadion, zonder dat dit expliciet genoemde probleem is opgelost?

Tot slot heeft de PvdA eerder al gewezen op het feit dat de kunstgrasmat die op dit moment in het stadion ligt, aan het einde van dit seizoen volgens planning (levensduur 5 jaar) aan vervanging toe is. Gevraagd naar de financiële dekking hiervoor gaf het college aan dat hiervoor geen geld gereserveerd is. Daar komt nog bij dat in het betaalde voetbal een ontwikkeling gaande is waarbij kunstgras weer plaats moet maken voor natuurgras. Dit brengt een extra probleem met zich mee gelet op het feit dat een natuurgrasmat veel minder intensief gebruikt kan worden. Aangezien het stadion 7 dagen per week volop in bedrijf is voor allerlei elftallen moet ook er ook gekeken worden hoe dit probleem opgelost kan worden.

6. Hoe kijkt het college aan tegen de aanstaande opgave van het vervangen van de huidige kunstgrasmat? Welke rol ziet het college weggelegd voor de gemeente? In hoeverre is het stadsbestuur in gesprek met MVV om te bezien hoe er invulling gegeven kan worden aan de aanvullende opgaven indien overgegaan wordt op natuurgras?

Met vriendelijke groet,

Namens de PvdA fractie,
Didier Jacobs
Anita van Ham