Hoezo wordt de spoorbrug gesloopt?

26 januari 2022

Met stijgende verbazing hebben wij kennisgenomen van het plan dat de spoorbrug gesloopt gaat worden. Dankzij de oplettendheid van onze D66 collega’s weten we dat via de bekendmakingen de aanvraag voor een sloopvergunning kenbaar is gemaakt. We hebben gezocht in ons raadsinformatiesysteem, maar daarin geen raadsinformatiebrief waarin de raad wordt meegenomen in dit voornemen, laat staan een raadsbesluit waarin de sloop aan de raad wordt voorgesteld. Dit verbaast des te meer nu plannen met betrekking tot de brug onderdeel uitmaken van de door de raad vastgestelde Omgevingsvisie. Ideeën omtrent de spoorbrug worden op pagina 76 van de Omgevingsvisie expliciet genoemd: “nieuwe verbinding over de Maas…. Onderzocht moet worden welke oplossing hierbij de voorkeur heeft: aanleg op de oude spoorbrug of een nieuwe brug bouwen….”.

Als een dergelijke afspraak met de raad middels raadsbesluit wordt vastgelegd dan mag op z’n minst verwacht worden dat de raad adequaat in het proces wordt meegenomen, ook al bent u hierbij afhankelijk van andere partijen. De PvdA is dan ook “not amused” over deze gang van zaken en willen graag inzage in het volledige dossier. Bovendien hebben we vernomen dat de brug een gemeentelijk monument is. We zijn erg benieuwd hoe strijdbaar u zich heeft opgesteld bij het koesteren van dit monument.

We hebben dan ook de volgende vragen:

  • Sinds wanneer bent u van de sloopplannen op de hoogte?
  • Waarom heeft u dit niet met de raad gedeeld?
  • Waar zien de bezwaren van Rijkswaterstaat op? De spoorbrug is toch niet de laagste brug op het vaartracé?
  • Waarom is er ineens zo’n haast?
  • Graag ontvangen wij alle onderliggende correspondentie van Pro Rail en Rijkswaterstaat met betrekking tot de brug. Ook ontvangen we graag de stukken die u met partijen heeft gecommuniceerd vanaf
  • Klopt het dat de brug gedeeltelijk als monument is aangemerkt? Is dit voor u nog van invloed op de toekomst van de brug?
  • Was er de mogelijkheid om de brug te kopen? Waarom wel? Waarom niet?
  • Is het slopen van een brug geen kapitaalvernietiging nu deze brug wellicht kan worden omgebouwd naar fiets- en/of voetgangersbrug?
  • Bent u zich bewust van het feit dat als deze brug gesloopt wordt een kans voor de toekomst voorbij lijkt te zijn?
  • Heeft u de buurten die betrokken zijn bij de Omgevingsvisie en soms ook wensen en vergezichten hadden tav de brug tijdig geïnformeerd dat een sloopvergunning is aangevraagd?
  • Net als D66 zouden we inderdaad tot slot graag willen weten of dit proces nog te keren is? De PvdA beraadt zich nog op een motie om deze brug voor de stad te behouden.
  • Bent u bereid daarover met de nieuwe staatssecretaris Heijnen, die toch zeker een hart voor de stad moet hebben en mede verantwoordelijk is voor de totstandkoming van de omgevingsvisie, in gesprek te gaan?

[1] https://m.limburger.nl/cnt/dmf20220125_95059272

[2] https://raad.gemeentemaastricht.nl/user/showdoc/env=help/action=view/id=87715/type=pdf/Bijlage_2_-_Omgevingsvisie_Maastricht_2040_-_deel_1.pdf

Waar ben je naar op zoek?