In memoriam Theo van Aalst

28 november 2021

Theo van Aalst (1935 – 2021)
Rechtvaardig, creatief en scherp van geest.
Raadslid Maastricht voor de Partij van de Arbeid van 1978 tot 1990.

Bovenstaande karakterisering was door de familie aan Theo meegegeven in de rouwadvertentie. Het is ook 100% goed getroffen voor Theo in zijn functioneren als raadslid.

Theo was dé specialist op het gebied van Onderwijs en Cultuur en onze woordvoerder op belangrijke thema’s als versterking van het openbaar onderwijs en dossiers als de verbouwing van het Generaalshuis tot Muziekhuis / Theater.

Belangrijker nog was Theo voor het functioneren van de fractie, vanwege zijn scherpe analyses en verzoenende houding, die in de politiek vaker ver te zoeken is. Theo was in vergaderingen de persoon die je in het midden wilde zien. Waarvan de non-verbale en verbale inbreng menig meningsverschil heeft beslecht. De perfecte brug tussen de professionele wethouders en de overige fractieleden, die vanuit buurten en pressiegroepen hun voeding en motivatie kregen. Hij was belangrijk in de vorming van de bestuurscultuur, zowel in de fractie als in de gemeenteraad. Theo wist daarin altijd wel de goede toon te vinden. Ook als redacteur van de ‘Vreigeleer’, het maandelijkse vlugschrift dat de fractie in die tijd uitbracht om de achterban te motiveren en op de hoogte te houden.

Een fijn mens, waarvan je er meer in het politieke vak zou kunnen gebruiken.

Theo heeft deel uitgemaakt van de fractie in 3 raadsperiodes.
1978 – 1982 met 12 zetels
1982 – 1986 met 11 zetels
1986 – 1990 met 18 zetels.

Geurt Bijnen, Veronica Dirksen en Tilly Maessen