LVO masterplan moet ‘on hold’ totdat onderzoeken zijn afgerond

1 oktober 2018

De recente schokkende berichtgeving over LVO Maastricht in de Volkskrant is voor de PvdA aanleiding om vragen aan het College van B&W te stellen.
Het bericht in De Volkskrant d.d 29 september 2018 waarin docenten (anoniem) hun ervaringen delen, laat opnieuw een ontluisterd beeld zien van het functioneren binnen LVO Maastricht. De fractie vraagt de wethouder of hij de afgelopen jaren signalen van docenten, ouders of leerlingen heeft gekregen over het LVO.

De PvdA maakt zich ernstige zorgen over de ontwikkelingen van het masterplan: prevaleert snelheid opnieuw boven zorgvuldigheid? Is het LVO in staat het masterplan om een goede manier uit te voeren zonder dat leerlingen, ouders en/of docenten weer de dupe worden van een falend systeem. De PvdA vraagt het college daarom of het niet beter zou zijn deze ontwikkelingen on hold te zetten, tot alle lopende onderzoeken zijn afgerond en de gemeenteraad zich kan buigen over de conclusies van deze onderzoeken. Wat de PvdA betreft moeten alle feiten op tafel komen voordat er grote beslissingen over de toekomst van het Maastrichts onderwijs kunnen worden gemaakt.

Lees hier de vragen die Maren Slangen, raadslid, stelde aan het college:

Geacht College,

Ongetwijfeld heeft u dit weekend ook vernomen van de berichtgeving in de Volkskrant*, waarin LVO docenten (anoniem) hun verhaal delen over het vmbo-debacle van afgelopen zomer. U heeft vast ook over deze docenten – en andere betrokkenen – gedacht en gesproken toen u op 18 september j.l. besloot het advies eindscenario van de stuurgroep Herinrichting Voortgezet Onderwijs en Huisvesting Maastricht te onderschrijven**.

De PvdA-fractie heeft in de raadsbijeenkomst van 28 augustus j.l. al aangegeven dat zorgvuldigheid in dit proces dient te prevaleren boven snelheid. Dit in reactie op de vraag van LVO om ons toch als gemeente op zeer korte termijn achter het eindscenario te scharen.

Naar aanleiding van de berichtgeving van afgelopen weekend, uw besluit om het advies te onderschrijven én in afwachting van de verschillende onderzoeken die lopen, stelt de PvdA-fractie u de volgende vragen:

  1. Heeft u kennisgenomen van het artikel in de Volkskrant? Bent u benaderd door de Volkskrant om op dit artikel te reageren? Wat is uw reactie op dit artikel?
  2. Deelt u de mening van de fractie dat in het proces om tot een eindscenario en de uitvoering daarvan te komen, zorgvuldigheid en niet snelheid leidend moet zijn? Zo ja, wat houdt deze zorgvuldigheid voor u in?
  3. Deelt u onze zorgen over de kwaliteit van het voortgezet onderwijs in Maastricht? Zo ja, hoe staan deze zorgen in verhouding tot uw eerdere reactie op onze vragen d.d. 19 april 2018 waarin u aangaf zich geen zorgen te maken over de kwaliteit van het voortgezet onderwijs in Maastricht?
  4. Was u op de hoogte van de problematiek binnen LVO zoals in het Volkskrant-artikel beschreven? Bent u de afgelopen jaren benaderd door docenten, ouders, en/of leerlingen m.b.t. het LVO? Hoe vaak bent u (op welke wijze dan ook) benaderd? Indien u bent benaderd: waar gingen de vragen/opmerkingen over? Wat heeft u ermee gedaan?
  5. Deelt u onze mening dat grote verandering bij LVO niet alleen op het gebied van lesuitval en pta’s nodig is, maar ook op beleids- en bestuurlijk niveau?
  6. Deelt u onze mening en zorgen dat het eindscenario en de ontwikkeling en uitvoerding daarvan op dit moment gekleurd is door de recente ontwikkelingen binnen, en de berichtgeving over LVO?
  7. Bent u bereid het onderschrijven van het advies van de stuurgroep n.a.v. van de berichtgeving in de Volkskrant te heroverwegen?
  8. Vindt u dat de ontwikkeling van het onderschreven eindscenario zonder meer door kan gaan terwijl er verschillende rapporten en evaluaties zullen verschijnen komende maanden? Met andere woorden, bent u van mening dat de ontwikkeling van dit eindscenario niet on hold gezet moet worden tot alle onderzoeken zijn afgerond? 

     

 


*
Artikel De Volkskrant d.d. 29 september 2018
**
 Besluitenlijst B&W d.d. 18 september 2018 – punt 6

 

 

Waar ben je naar op zoek?