Manon Fokke opnieuw lijsttrekker

21 april 2021

Manon Fokke is de lijsttrekker van de PvdA Maastricht voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Op voordracht van het bestuur werd Manon woensdagavond unaniem door de leden gekozen.

Manon Fokke is op dit moment fractievoorzitter van de PvdA in Maastricht. De PvdA heeft op dit moment 3 van de 39 zetels in de gemeenteraad van Maastricht.

Bij de recente Tweede Kamerverkiezingen boekte de PvdA in Maastricht een mooie winst. De PvdA hoopt deze stijgende lijn in Maastricht vast te houden.

Albert Nuss (voorzitter PvdA Maastricht): “Met Manon hebben we een zichtbare en benaderbare lijsttrekker. Manon weet belangrijke zaken op de agenda te zetten en daar resultaat op te boeken. De PvdA was de afgelopen jaren kritisch waar het moet en constructief waar het kan. Die lijn willen we vasthouden.“

Manon Fokke: ”De afgelopen jaren hebben laten zien dat er veel werk aan de winkel is in Maastricht. Dit stadsbestuur hobbelt helaas van incident naar incident. We hadden de spionage-affaire, de tekorten op de zorg, de ernstige financiële situatie van Maastricht en recent nog het enorme geblunder rond interim-directeur Dekkers. Het wordt tijd dat Maastricht een andere koers gaat varen en orde op zaken wordt gesteld. Daarnaast wordt het tijd voor een andere politiek: met visie en vooral ook open, transparant en dichtbij mensen.“

Tijdens de ALV vertelde Manon Fokke dat PvdA Maastricht op dit moment hard aan de slag met het verkiezingsprogramma voor 2022: “Ook daarin zal aandacht zijn voor de bestuurscultuur in Maastricht, want die moet fundamenteel veranderen. Die cultuur staat eraan in de weg dat burgers op een goede manier bij de besluitvorming worden betrokken. Alles is voorgekookt en afgetikt. Van inspraak van de burger is nog nauwelijks sprake.

De PvdA is van mening dat de discussie die op dit moment in Den Haag worden gevoerd over de politieke cultuur echt naadloos past bij de wijze waarop het stadsbestuur in Maastricht functioneert. Van dualisme is geen sprake meer in Maastricht, en dat is de dood in de pot voor de democratie. Dit moet anders. De PvdA wil een politiek die er is voor de burger. Ook wil de PvdA af van visieloos wegbezuinigen van bijvoorbeeld speeltoestellen, cultuur en sociale voorzieningen. Laten we beginnen met de vraag wat voor stad Maastricht wil zijn.

De PvdA is zich terdege bewust van het feit dat Maastricht in zwaar weer zit als het om de financiën gaat. Dat maakt het nog belangrijker dat de juiste keuzes worden gemaakt. Wat de PvdA betreft zou het goed zijn om de OZB in Maastricht te verhogen, zo dragen immers de sterkste schouders, de zwaarste lasten. Op deze manier kunnen we de voorzieningen voor mensen zoveel mogelijk in stand laten. Ook wordt het de hoogste tijd dat de inhuur van externen en externe advisering aan banden wordt gelegd. Op dit moment wordt daar jaarlijks zo’n € 18 miljoen aan besteed. Dat is veel te fors en bovendien niet te verkopen in een stad die er financieel zo slecht voor staat.

Nog voor de zomer zal het concept-verkiezingsprogramma aan de leden worden voorgelegd“, aldus Antoine van Lune, voorzitter van de programmacommissie, “Met de inbreng van de leden daarop ronden we het programma  “Hart voor de stad” in het najaar af om met een duidelijk en realistisch verhaal de verkiezingen in te gaan.

Anita van Ham, campagneleider GR2022: “Met zo’n strijdbare lijsttrekker wordt de campagne een feest.