Nieuw afvalbeleid een fiasco

8 februari 2022

Het nieuwe afvalbeleid lijkt een fiasco. Is er wel goed over nagedacht? Het lijkt er op dat het oude raadsvoorstel uit 2018 niet goed is uitgevoerd. Met alle gevolgen van dien!
Het wordt tijd dat de wethouder in actie komt op het afvaldossier.

Manon Fokke en Henri Borgignons stellen vragen aan het college:

Net als ongeveer ieder ander verbazen we ons over de hoeveelheid restafval bij hoogbouw en appartementen in onze stad, nu u aan de raad het voorstel heeft gedaan om bij de hoogbouw nog maar eens per 2 weken op te halen. Het straatbeeld ziet er op veel plaatsen alles behalve “sjiek en sjoen” uit. We snappen terdege dat mensen moeten wennen aan het feit dat afval op een andere dag wordt opgehaald en dat daardoor begin januari problemen ontstonden, begrijpen we ook terdege. Maar er lijkt een nog veel groter en belangrijker probleem te spelen, waarbij we ons afvragen of de kern van dat probleem niet gelegen is in het feit dat u niet op de juiste wijze uitvoering heeft gegeven aan het raadsvoorstel van december 2018 “Op weg naar aan afvalloos Maastricht in 2030”? Dit raadsvoorstel is tot stand gekomen naar aanleiding van enkele pilots die in 2018 in Maastricht hebben gedraaid. Daar zat ook een pilot hoogbouw bij. In het evaluatie en advies rapport Afvalproef Maastricht staat het volgende:

“En hoewel we vinden dat de tweewekelijkse huis-aan-huis inzameling van restafval voor heel Maastricht zou moeten gelden, adviseren we de bewoners van een aantal hoogbouwcomplexen, die hun restafval nu via een eigen ondergrondse container kunnen aanbieden, toe te staan dat te blijven doen. Vanuit oogpunt van zo hoog mogelijke afvalscheiding adviseren we daar als voorwaarde aan te verbinden dat alle huishoudens in die hoog bouw hun gf middels de verstrekte gf-emmer gescheiden aanbieden. Via het monitoren van het daadwerkelijke gebruik van de gf-emmer en een steekproefsgewijze analyse van het restafval kunnen we monitoren of de afvalscheiding voldoende is.

gf/keukenafval
De wekelijkse inzameling van gf met een emmer wordt gewaardeerd en draagt duidelijk bij tot minder restafval. We adviseren dan ook deze wijze van inzamelen voort te zetten. Om het gebruiksgemak te verhogen, willen we wijzen op de eerdere genoemde composteerbare biozakken en luchtdoorlatende aanrechtbakjes. Verder adviseren we via actieve communicatie, gedragsbeïnvloeding, het inzetten van afvalcoaches of gespecialiseerde hoogbouwteams, het aangaan van individuele contracten en dergelijke het percentage daadwerkelijk deelnemende huishoudens te verhogen tot minimaal 80%. Vanuit de inzameling is aangegeven dat een 10-liter emmer arbotechnisch niet gewenst is. Ook zijn deze em mers (te) windgevoelig. We stellen voor bij de inzameling van gf alleen de 25-liter-emmer te gebruiken.”

We hebben via Youtube wel een filmpje van de afvalcoaches gezien, maar zijn erg benieuwd of u ook enig zicht heeft op het bereik in onze stad. We vragen ons daarnaast ook af welke overleggen u heeft gehad met woningbouwverenigingen met betrekking tot de hoogbouw en of u ook gespecialiseerde hoogbouwteams heeft ingeschakeld en of u mensen bijvoorbeeld vanuit de gemeente gratis composteerbare biozakken heeft aangeboden. Kortom heeft u uitvoering gegeven aan alle adviezen die in bovenstaand rapport zijn genoemd? En hoe intensief was dat allemaal? Het lijkt er immers op dat het weinig zoden aan de dijk heeft gezet. Heeft u gemonitord? Dan wist u toch dat van afvalscheiding nog nauwelijks sprake was. Ter illustratie voegen wij een foto toe die iemand uit Daalhof afgelopen week bij de flats heeft gemaakt. Het lijkt eerder een oefening voor hoogwater. Wij schrikken dan eerlijk gezegd ook van de hoeveelheid restzakken.

Foto Daalhof vorige week. De foto is met toestemming van de maker geplaatst.

In het raadsvoorstel uit 2018 is daarnaast aangegeven dat “Maastricht wil in 2020 het huishoudelijk restafval verminderen tot maximaal 57 kilogram per inwoner per jaar (tussendoelstelling op weg naar “Maastricht Afvalloos 2030”)”. We vragen ons af of deze doelstelling gehaald is.

We vragen ons af echt af of we nu op de juiste weg bezig zijn en of we nu niet eens per 2 weken net zoveel afval binnenhalen bij de hoogbouw als in het verleden per week. Ook vragen we ons af waarom u in december 2021 de raad nog een besluit liet nemen terwijl u kennelijk zelf ook wel overtuigd bent dat het afvalbeleid in Maastricht op de schop moet. Had u dan niet beter kunnen wachten en geen voorstel aan de raad kunnen doen?

Hierover hebben wij de volgende vragen:

1. Is de doelstelling die Maastricht zich voor 2020 had gesteld ten aanzien van de hoeveelheid restafval gehaald?

2. In 2019 lag Maastricht letterlijk bezaaid onder kleine groene compost emmers. Hoeveel heeft deze operatie gekost? Heeft u vooraf een inventarisatie gemaakt over het mogelijke werkelijke gebruik van deze emmertjes? En hoeveel emmertjes heeft u toen verspreid en heeft u enig inzicht in hoeveel van deze emmertjes nu gebruikt worden?

3. Heeft u destijds ook een effectieve campagne gevoerd om het gebruik te stimuleren? Op welke manieren? Heeft u dat gedaan conform het adviesrapport?

4. Begrijpt u ook dat als je 6 hoog woont op Daalhof dat de praktische uitwerking van het gebruik van een emmer net iets anders uitwerkt dan wij wellicht zouden willen? Heeft u in dat geval andere mogelijkheden onderzocht?

5. Wat vindt u van de hoeveelheden restzakken die op dit moment tweewekelijks bij de hoogbouw worden aangeboden? Kunt u aangeven of dit tot extra ritten leidt?

6. Bent u met de eigenaren van hoogbouw in gesprek om te kijken welke oplossingen er zijn om het aantal aangeboden restzakken te verminderen?

7. Bent u bereid om als gemeente ook faciliteiten aan te bieden om het scheiden van afval in de hoogbouw te stimuleren? Zo ja, welke?

8. Waarom heeft u toch een raadsvoorstel aan de raad aangeboden om per 1 januari jl. dit beleid in te voeren terwijl u zelf tijdens de laatste vergadering ook wel aangaf dat een herziening van het beleid eigenlijk wel noodzakelijk was.

9. Heeft u zich gewoon niet op de situatie verkeken en moeten we niet concluderen dat we nog eens even goed naar de tekentafel moeten om te kijken hoe we in de praktijk tot een systeem van afvalscheiding komen dat wel werkt en waarmee we wel de doelstellingen gaan halen om minder grofvuil aan te bieden?