Open brief: gratis zelftests voor minima

4 december 2021

PvdA Maastricht wil dat minima gratis zelftesten kunnen krijgen via de gemeente. Elkaar helpen betekent ook gratis testen ter beschikking stellen voor onze minima. Met een open brief richten we ons daarom tot het college.

 

Maastricht, 4 december 2021
Geacht college,

Nu het ministerie van volksgezondheid mensen adviseert om met lichte klachten een zelftest te doen zullen steeds meer mensen aangewezen worden op de zelftest. Maar hoe gaat dat dan als je een smalle beurs hebt? Landelijk wordt wel heel makkelijk gedacht dat iedereen die bijna €3 per stuk kennelijk zomaar even kan betalen. Als je ieder dubbeltje moet omdraaien dan kun jij deze € 3,- niet zomaar missen. De PvdA Maastricht vindt dan ook dat bij een goed armoedebeleid hoort, dat we in Maastricht minima gratis COVID-zelftesten verstrekken.

Het niet kunnen betalen van een COVID-test kan een reden zijn dat mensen geen Covid-test aanschaffen met mogelijk alle gevolgen van dien. Daarom wil de PvdA het college verzoeken om te bekijken of het mogelijk is dat de gemeente Maastricht gratis COVID-testen ter beschikking stelt aan minima. Daarnaast zouden we ook nogmaals het gratis verstrekken van mondkapjes onder de aandacht willen brengen, nu mondkapjes immers ook op de basisschool verplicht zijn gesteld. De optelsom kan voor minima echt een brug te ver zijn. Ten aanzien van de mondkapjes heeft u in het verleden welwillend gereageerd, we verwachten dan ook dat u welwillend tegenover deze open brief staat.

Het verkrijgen van deze gratis test zou kunnen via het gemeentehuis en/of andere aan te wijzen organisaties in Maastricht. Te denken valt de sociale teams of Trajekt.

Laten we zorgen dat we alles doen om het virus onder controle krijgen en daarbij kan ieder stapje helpen. Wat ons betreft wendt u zich met betrekking tot de financiering tot het rijk. Hier ligt echt een verantwoordelijkheid van het rijk om gemeentes te faciliteren.

Wij hopen dat u onze oproep steunt. We horen graag van u.

Met vriendelijke groet,

Partij van de Arbeid

Henri Borgignons
Addie Redmeijer
Maren Slangen