Open brief: maak het rapport KPMG openbaar

31 januari 2020

De voltallige oppositie schrijft vandaag naar aanleiding van het voorpagina artikel in Dagblad de Limburger [1] over het KPMG advies dat het beleid op de schop moet een open brief aan het college:

 

Maastricht, 31 januari 2020,

Geacht college,

Wij zouden u vriendelijk doch dringend willen verzoeken de raad van Maastricht eens serieus te nemen. We hebben allerminst het gevoel dat u dat doet. De informele bijeenkomst Belvedere, het SSC-ZL en ook het zorgdossier tonen aan dat u de raad nimmer tijdig informeert, dan wel zaken in informele settings “verstopt” terwijl een formele bespreking in de raad op z’n plaats is.

Twee weken geleden hebben wij u reeds middels vragen verzocht het rapport van KPMG openbaar te maken. We zijn nu 2 weken verder, maar u neemt kennelijk niet de moeite om hierop te reageren en het rapport openbaar te maken. De raad heeft met een motie tijdens de begrotingsbehandeling in november opdracht gegeven voor het onderzoek naar het Sociaal Domein. Het is dan ook meer dan logisch dat de raad actief en in een vroegtijdig stadium wordt meegenomen in de conclusies van KPMG. We hebben immers een fors tekort op het sociaal domein en toezicht door de provincie dreigt. We willen u dan ook dringend verzoeken om de conclusies van KPMG op de kortst mogelijke termijn met de raad te delen. De oppositie wil weten wat de eerste bevindingen van KPMG zijn. Klopt het dat we niet “in control” zijn en dat we kennelijk moeten concluderen dat we een groot gedeelte van het tekort zelf veroorzaakt hebben en dus niet enkel Den Haag de schuld kunnen geven van onze tekorten? Kortom klopt het verhaal in De Limburger van vandaag? En waarom heeft u hier de raad nog niet van op de hoogte gesteld? Ook zouden we graag op korte termijn weten hoe de aanvullende opdracht over de jeugdzorg precies luidt. Tot slot willen we graag weten wat de kosten van deze rapporten zijn en of deze opdrachten niet aanbesteed hadden moeten worden?

Met vriendelijke groet,

Manon Fokke, PvdA
Tiny Meese, PVM
Jos Gorren, SAB
Kitty Nuyts, LPM
René Betsch, PVV
John Gunther, Groep Gunther
Bennie van Est, 50PLUS
Simona Maassen, Fractie Maassen
Alexander Lurvink, Groep Alexander Lurvink

 

[1] Lees hier het artikel in Dagblad de Limburger van 31 januari 2020.