Door op 19 maart 2014

Overpeinzingen tijdens het flyeren

18 maart 2014, ergens in Maastricht. Vandaag nog gelopen met folders. Brievenbussen op voethoogte, onvindbare brievenbussen, mooie voortuintjes, een school die uitgaat, grommende honden, daar is een meisje geboren en he, daar ook al…… Een heel palet trekt aan je voorbij. Trapje op, trapje af. En mensen! Groetende mensen, mensen die even knikken, of zeggen: ‘daar woont even niemand hoor’. ‘Geef maar, ik woon daar en neem wel mee’. Groetende kinderen die nieuwsgierig willen weten wat er in die grote blauwe tas zit. Allemaal vriendelijk. Heel even ben je met ze verbonden en het is precies dàt moment, dat flyeren zo bijzonder maakt.

Maar er is meer. Ik zie sociale woningbouw. Openbaar onderwijs. Nieuwe zorgcentra. Openbaar vervoer. Bomen en parkjes. Nieuwe zonne energie. Ik zie een samenleving die, ondanks crisis, ondanks persoonlijke problemen, ondanks grote veranderingen, in de kern optimistisch blijft. Ik zie tientallen jaren inspanning van ook sociaal-democraten, van juist sociaal-democraten die met hart en ziel zich inzetten voor de samenleving. Hoe langer ik loop, hoe meer er aan mijn geestesoog voorbij trekken en ze lopen allemaal een beetje mee. Ik ben trots op ze, en denk aan te vroeg overleden collega’s. Later tref ik de nieuwe lichting, moe van al het harde werken, geestdriftig.

Lokale afdelingen van landelijke partijen zijn lokáál. Niet een beetje, niet een afgeleide, ze zijn lokáál. Ze maken zelf het verkiezingsprogramma, ze kennen de gemeente, zijn er actief en houden van hun gemeente. En bezoeken bijeenkomsten, houden spreekuren, verzorgen een ombudsteam, onderhouden contact met het middenveld, helpen bij akkefietjes met de gemeente. Ze scholen zich permanent, zeker nu de gemeente ook verantwoordelijk wordt voor zorg dicht bij de mensen, voor jeugdzorg. Ze staan er, ze zijn er. Sociaal democraten, met een lange traditie en met een rood hart en klaar om de fakkel over te nemen. Daarom ben ik van de PvdA en daarom stem ik op 19 maart Pvda.

Weike Medendorp,
Fractievoorzitter PvdA in de Staten