Pak woningnood aan!

13 februari 2020

Op 12 februari 2020 kopte 1Limburg dat er sprake is van gekte op de woningmarkt in Maastricht[*]. Dat is een beeld dat de PvdA herkent en het is een beeld dat ons ook ernstige zorgen baart. PvdA Maastricht heeft het gevoel dat er steeds minder woningen beschikbaar zijn voor de mensen met middeninkomens, doordat huizen in Maastricht nagenoeg onbetaalbaar zijn geworden. Daarnaast lijkt de woningsplitsing/kamerverhuur ook nog steeds de markt negatief te beïnvloeden.

Vorig week bezochten bewoners van de Heerderweg onze fractievergadering. Zij maakten duidelijk dat door de toenemende kamerverhuur in de straat ook de leerbaarheid ernstig onder druk komt te staan.

Het college zou in 2020 met een woningvisie komen. We zijn erg benieuwd of dat ook daadwerkelijk het geval is. Daarnaast is PvdA Maastricht net als Buurtbalans van mening dat gelet op een integrale benadering van onderwerpen deze woningvisie toch tenminste een doorkijk naar 2040 moet bevatten.

Maren Slangen en Henri Borgignons hierover de volgende vragen:

  1. Wanneer gaat u aan de slag met de aangekondigde nieuwe woonvisie?
  2. Hoe gaat u de stad daarbij betrekken?
  3. Mogen wij verwachten dat daar ook een doorkijk naar 2040 in zit?
  4. Wat gaat u actief doen om meer betaalbare woningen in Maastricht te creëren?
  5. Wat gaat u doen om de steeds dominanter wordende woningsplitsing in Maastricht aan te pakken? Steeds meer (betaalbare) woningen worden immers omgezet in kamerverhuur.
  6. Kunt u aangeven hoeveel betaalbare koopwoningen voor de middeninkomens er de komende jaren gebouwd gaan worden?

 

[*] https://www.1limburg.nl/gekte-op-de-woningmarkt-maastricht-net-randstad