Door Liesbeth van Binnebeke op 27 februari 2015

Rode Salon: De burgemeester is een vrouw!

“We gaan voor de beste kandidaat, man of vrouw is minder van belang.” Heerlen en Maastricht zijn op zoek naar een burgemeester. Er wordt gezegd dat het niet uitmaakt of het een vrouw of een man is. Maar is dat wel zo?

In 2014 was 21% van de Nederlandse burgemeesters een vrouw. In 2014 was er vooral een opvallende stijging in het percentage vrouwelijke burgemeesters in middelgrote en grote gemeenten. Het percentage in zowel de kleinere steden en dorpen als in de allergrootste gemeenten is juist gedaald.
In 2015 staat in 8 van de 33 Limburgse gemeentes een vrouw aan het roer. De vacatures in Heerlen en Maastricht bieden kansen om dit povere percentage van 25% op te krikken.

De Rode Salon wil de discussie opschudden en vertoont op 8 maart in het kader van Internationale Vrouwendag de documentaire “Hers to lose” over Christine C. Quinn, de vrouw die in 2013 burgemeester van New York leek te gaan worden. Na de film, die een half uur duurt, volgt een discussie, gevolgd door een borrel.

Wat: Rode Salon “De burgemeester is een vrouw!” – videovertoning, discussie en borrel in het kader van Internationale Vrouwendag.
Wanneer: zondag 8 maart 2015 van 15.00 uur tot 19.00 uur.
Waar: COC Limburg te Maastricht (Bogaardenstraat).
Gratis, borrel voor eigen rekening.

Over de documentaire (bron NRC 28 september 2013):
Christine C. Quinn was eerder dit jaar kandidate voor het burgemeesterschap van New York, en was lange tijd de favoriete kandidaat. Toch verloor ze de race om de kandidatuur binnen de Democratische Partij, die werd vastgelegd door de New York Times.
Haar aanhang wist het zeker: ‘Quinn is going to win’, en zou de eerste vrouwelijke burgemeester van New York worden, en daarnaast de eerste homoseksuele persoon, bovendien homo-activiste, die de ‘op een na belangrijkste baan van de Verenigde Staten’ zou gaan vervullen. Ze had alles mee: een goede naam die ze in jaren binnen de New Yorkse politiek had opgebouwd en bergen aan ervaring. Maar Quinn verloor, ze werd derde in de verkiezing van 10 september die de Democratische kandidaat aanwees voor het burgemeesterschap.
Hers to Lose is een documentaire van een half uur, gemaakt door de New York Times. De krant volgde Quinn tijdens de laatste maand van haar campagne. Haar aanhang wordt gefilmd tijdens campagne-bijeenkomsten, maar ook felle tegenstanders en de mensen achter de anti-campagne komen aan het woord, en de manier waarop de media aandacht geven aan de verkiezing wordt getoond. Quinn geeft zelf gaandeweg commentaar op de aanloop naar de verkiezing. De NYT biedt met deze docu een uitgebreide blik achter de schermen van dit intensieve proces, en wat het met de kandidate doet.

Over de Rode Salon:
De Rode Salon is een initiatief van Liesbeth van Binnebeke, Antoine van Lune en Anna Barbara Baburek en is een informeel netwerk van vrouwen in de PvdA in zuidelijk Limburg en hun politieke vrienden, in de breedste zin van het woord. De Rode Salon organiseert in verschillende gemeenten in het Limburgse met enige regelmaat bijeenkomsten in een open sfeer met ruimte voor discussie en de mogelijkheid contacten te leggen.

Liesbeth van Binnebeke

Liesbeth van Binnebeke

Kandidaat GR 2018 – lijstduwer Secretaris Heugemerweg 14 6221 GJ Maastricht 06-46563643 secretaris.pvdamaastricht@live.nl Coördinator Permanente Campagne Webmaster

Meer over Liesbeth van Binnebeke