Uitstel kunstsubsidies: bezuinigen is keuzes maken

19 december 2019

Eind november ontving de gemeenteraad een raadsinformatiebrief over het uitstel van de bekendmaking van subsidieplafonds professionele kunst 2021-2024. Het college gaf hierin aan dat de subsidieplafonds pas worden vastgesteld na besluitvorming door de raad over de bezuinigingsopgave, naar verwachting medio 2020. In de bijgesloten brief aan de instellingen geeft het college aan dat het besluit tot uitstel niets zegt over de omvang van de eventuele bezuinigingen op cultuurbudgetten, slechts dat de gemeente momenteel geen enkel budget uitsluit binnen de bezuinigingsopgave.

Ook in het raadsvoorstel over de verhoging van de WMO-abonnementstarieven zette het college een deur open en ging het uitgebreid in welke consequenties eventuele bezuinigingen binnen het sociaal domein kunnen hebben voor de individuele voorzieningen.

Deze ontwikkelingen schetsen onze verbazing, aangezien het college op andere terreinen specifiek kiest voor doorpakken en kosten maken. In de eerste twee weken van december alleen al besloot het college een voorstel tot onteigening t.b.v. retailpark Belvédère en een voorstel inzake de aankoop van P5 MECC aan de raad voor te leggen, twee voorstellen waarmee miljoenen gemoeid zijn.

De PvdA denkt dat deze signalen laten zien dat het college koerst op bezuinigen binnen bepaalde budgetten, en stellen  daarom de volgende vragen:

  1. Bent u het met ons eens dat bovenbeschreven ontwikkelingen lijken te impliceren dat u binnen bepaalde budgetten wél de deur openzet naar bezuinigingen en de hand nu even op de knip houdt, en binnen andere budgetten juist kiest voor kosten?
  2. Vindt u niet dat bepaalde budgetten juist géén onderdeel zouden mogen zijn van de bezuinigingsopgave? Bijvoorbeeld daar waar het de individuele voorzieningen betreft of een sector die in het verleden al onderdeel is geweest van forse bezuinigingen, zoals cultuur?
  3. Als u van mening bent dat geen enkel budget op voorhand wordt uitgesloten van bezuinigingen, waarom besluit u dan wel tot miljoenenuitgaven voor onteigening en een parkeergarage? Waarom zijn zulke voorstellen geen onderdeel van alle budgetten betrekken bij de bezuinigingsopgave?
  4. Naar aanleiding van uw brief aan de professionele kunstinstellingen en in het licht van de deadlines voor provinciale- en rijkssubsidies vraagt de PvdA zich af of onze zorgen over de mogelijkheden tot matching vanuit het Rijk en Provincie terecht zijn? Eerder gaf u namelijk aan dat u inzet op deze matching om allerlei kunst- en cultuurontwikkelingen mogelijk te (blijven) maken. Lopen de instellingen risico de maximale subsidie van het Rijk mis te lopen? Wat zijn de consequenties voor deze instellingen wanneer zij geen maximale BIS-subsidie van het Rijk ontvangen?
  5. Komen de kunstinstellingen in de knel doordat het uitstel van de bekendmaking voor hen ook betekent dat zij minimaal een half jaar langer in onzekerheid verkeren over de subsidies voor de nieuwe cultuurplanperiode? Hebben zich al instellingen bij u gemeld die voorzien dat zij door dit uitstel (financiële) risico’s lopen?