Vragen over stijging woninginbraken

20 december 2018

De Maastrichtse PvdA fractie heeft vragen gesteld aan het College over de stijging van het aantal woninginbraken in de stad. Na een jarenlange daling van het aantal inbraken blijkt uit cijfers  immers dat het aantal inbraken in 2018 toegenomen is met 8,2% ten opzicht van 2017. In deze cijfers is de maand december nog niet meegenomen.

Landelijk gezien is er al jaren sprake van een dalende trend van het aantal woninginbraken. Volgens het Inboedelverzekering Informatie Centrum (ICC) is dit vooral te danken aan de inzet van succesvolle initiatieven zoals Buurtpreventieprojecten en Whatsapp-buurtpreventie.

Omdat de inzet van dit soort preventieprojecten leidt tot minder inbraken wil de PvdA dan ook weten van het College in welke buurten al met dit soort projecten gewerkt wordt en in welke buurten niet. Daarnaast is de vraag aan het stadsbestuur wat men onderneemt om het gebruik van deze preventieve maatregelen te stimuleren in buurten waar hier nog geen gebruik van gemaakt wordt.

De impact van een woninginbraak op de bewoners is vaak groot. Daarbij neemt het aantal inbraken fors toe tijdens de feestdagen die voor de deur staan. Ook rondom de carnaval wordt er in onze regio meer ingebroken dan normaal.

 

Lees hier de vragen van 20 december 2018 van Didier Jacobs en Manon Fokke:

 

Geacht College,

Op 17 en 18 december stonden er nieuwsberichten over woninginbraken in Limburg op de websites van respectievelijk De Limburger en RTV Maastricht. Volgens het Inboedelverzekering Informatie Centrum (ICC) is de kans op woninginbraak in Limburg, na de provincie Utrecht, het grootst. De kans om slachtoffer te worden van woninginbraak ligt in Limburg 17% hoger dan het landelijk gemiddelde. Het ICC komt tot deze conclusie na het bestuderen van politiecijfers over woninginbraken over de afgelopen 5 jaar.

De meeste inbraken in Limburg in de afgelopen 5 jaar, vonden volgens het onderzoek plaats in Maastricht: 3.246 keer. Op basis van cijfers over woninginbraken in Maastricht in de begrotingen van de afgelopen jaren, kunnen we concluderen dat er in 2018 een toename is van het aantal inbraken van 8,2% ten opzichte van 2017.* Hierin zijn de inbraken van de maand december van dit jaar nog niet meegenomen.

Het ICC-onderzoek wijst tot slot uit dat landelijk het aantal inbraken in 2018 voor het vijfde jaar op rij is gedaald. Ten opzichte van 2017 is er zelfs een daling te zien van bijna 11%. Volgens het ICC is deze dalende trend vooral te danken aan de inzet van succesvolle initiatieven zoals Buurtpreventieprojecten en WhatsApp-buurtpreventie.

Op basis van deze gegevens heeft de PvdA de navolgende vragen aan het College:

1. Heeft u een verklaring voor de recente stijging van het aantal woninginbraken in Maastricht?

2. Hoe ver is Maastricht met de inzet van Buurtpreventieprojecten en WhatsApp-buurtpreventie? Kunt u aangeven in welke buurten reeds met dergelijke systemen wordt gewerkt en in welke buurten niet?

3. Voert Maastricht actief beleid om het gebruik van dergelijke preventieve systemen in buurten te stimuleren? Zo ja, op welke wijze gebeurt dit? Zo nee, is het College dan bereid om alsnog actief in te zetten op het stimuleren van het gebruik van dit soort buurtpreventiesystemen?

4. Volgens de website van het CBS zijn er in 2015 1.382 woninginbraken gepleegd in Maastricht. Dit cijfer wijkt af van het door het college vermelde cijfer in de begroting (894). Kunt u toelichten waarom de gemeente en het CBS andere cijfers gebruiken?

 

* Aantal woninginbraken volgens begrotingen:

2014: 951

2015: 894

2016: 514

2017: 426

Op basis van deze cijfers komt het aantal inbraken in 2018 (t/m november) uit op 461