Door Manon Fokke op 15 oktober 2013

Vrijdag 18 oktober: werkbezoek Tweede Kamerleden Rebel en Fokke over lokaal drugsbeleid

De PvdA Tweede Kamerleden Marith Rebel (de nieuwe woordvoerder drugsbeleid) en Manon Fokke zijn op vrijdag 18 oktober a.s. in Maastricht en Venlo.

In Maastricht wordt tussen 12.00 en 13.00 uur een bezoek gebracht aan het Boschstraatkwartier, alwaar de PvdA-ers in gesprek gaan met wijkbewoners. Carol Bergmans, voorzitter van het buurtplatform, zal de Kamerleden rondleiden in de buurt. Ook brengen de Kamerleden van 13.00 tot 14.00 uur een bezoek aan de VOCM, om met de coffeeshophouders van gedachten te wisselen over lokaal maatwerk.

De PvdA Maastricht was tegen de invoering van de wietpas op 1 mei 2011. De partij voorzag dat de wietpas overlast en criminaliteit in de wijken zou veroorzaken. Een meerderheid van de gemeenteraad van Maastricht deelde deze mening, en was tegen de invoering van de wietpas. Toch werd deze pas in 2011 vanuit Den Haag opgelegd.

Sinds het regeerakkoord van VVD en PvdA in 2012 staat het lokale maatwerk centraal. Gemeenten kunnen op hun eigen manier invulling geven aan het drugsbeleid. Dit heeft tot resultaat gehad dat nagenoeg alle gemeenten in Limburg zijn gestopt met het handhaven op het i-criterium (ook wel de wietpas). In Limburg houdt op dit moment enkel Maastricht openlijk vast aan de wietpas.

De Tweede Kamerleden willen graag weten wat de ervaringen met het lokale drugsbeleid zijn, en gaan daarom komende vrijdag in gesprek met de verschillende belangrijke spelers in het veld: de mensen in de buurt, de coffeeshophouders en de politiek.

Ook willen de Kamerleden graag weten of de wietpas nu wel of niet tot meer overlast leidt, vandaar dat zij vrijdag ook een bezoek brengen aan Venlo. Een stad met een vergelijkbare drugsproblematiek. In Venlo werd in mei 2012 de wietpas ingevoerd, maar in Venlo schijnt handhaving op dit moment geen prioriteit meer te hebben.

Er wordt een bezoek gebracht aan Venlo-Zuid waar de PvdA-ers in gesprek gaan met wijkbewoners en professionals. Wijkagenten en jongerenwerkers zullen de Kamerleden rondleiden in de buurt. Ook bezoeken zij coffeeshop Nobody’s Place om met de coffeeshophouder van gedachten te wisselen over lokaal maatwerk.

Manon Fokke

Manon Fokke

Lijsttrekker PvdA Maastricht bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Bekijk hier de persoonlijke flyer van Manon Fokke.   2012 – 2017 Lid van de Tweede Kamer 2006 – 2012 Raadslid – fractievoorzitter   Intro “Politici zijn gewone mensen, met alles wat daarbij hoort.” Ik heb altijd belang gehecht aan zaken als inspraak, zeggenschap en je mening kenbaar

Meer over Manon Fokke