Waar blijven de betaalbare studentenwoningen?

20 februari 2020

De PvdA vraagt zich af hoe het college voldoende en betaalbare studentenhuisvesting kan garanderen. Hoe voorkomen we dat het tekort aan betaalbare woningen oploopt? Is het college bereid harde prestatieafspraken met de woningcorporaties te maken?

In januari verscheen het artikel ‘Huisbazen kamperen om te verdienen aan kamernood Maastricht’[1] over het beleid van de gemeente Maastricht om de verkamering van huizen en appartementen te reguleren. In het artikel van de NOS wordt ook verwezen naar een artikel van De Observant van 12 juni 2019 getiteld ‘Gemeente verwacht straks genoeg studentenkamers’[2]. In dit artikel staat onder andere vermeld dat er vanaf september 2019 ongeveer 250 ‘short stay’ studentenwoningen verhuurd zullen worden in het voormalig Bonnefanten College aan de Tongerseweg. De huurprijzen voor deze woningen bedragen tussen de €500 en €700 per maand exclusief gas, water, licht en internet; behoorlijk prijzig voor een studentenkamer in Maastricht. Bij twee andere recentelijk geopende studentenflats, het Student Hotel en de studentenkamers in het Carré aan de Tongerseweg, waren de minimale huurprijzen met respectievelijk €700 en €485 per maand ook al behoorlijk hoog. Daarom heeft de PvdA-fractie de volgende vragen aan het College.

  1. Het bovengenoemde NOS-artikel stelt dat in Maastricht “het aantal beschikbare studentenkamers ver achterblijft bij de vraag”. Klopt deze stelling? Zo nee, wat is dan wel de actuele situatie omtrent de vraag naar en het aanbod van studentenkamers in Maastricht?
  2. Bent u het met de PvdA eens dat studeren in Maastricht toegankelijk moet zijn voor studenten uit alle sociale klassen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat doet u om ervoor te zorgen dat ook studenten met minder financiële middelen een betaalbare studentenkamer in Maastricht kunnen vinden?
  3. Bent u het met de PvdA eens dat het reguleren en beperken van verkamering steeds moeilijker te verdedigen wordt als het studenten die het niet breed hebben onmogelijk wordt gemaakt om in Maastricht te studeren doordat ze geen kamer in een studentenhuis kunnen vinden en ze de kamers in de eerdergenoemde studentenflats niet kunnen betalen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, zijn er dan ook plannen voor het realiseren van grootschalige studentenhuisvesting in een lagere prijsklasse dan de kamers in het Student Hotel, Carré, en het voormalig Bonnenfanten College?
  4. In het NOS-artikel staat ook dat er vooral door de succesvolle werving van (buitenlandse) studenten door de Universiteit Maastricht een tekort aan studentenkamers is ontstaan in Maastricht. Klopt deze bewering? Zo nee, waarom niet? Zo ja, spreekt u de UM dan ook aan op haar verantwoordelijkheid om ook bij te dragen aan de verwezenlijking van betaalbare huisvesting voor de studenten die zij hierheen haalt?
  5. In 2018 heeft de PvdA ook al schriftelijke vragen gesteld aan het college over studentenhuisvesting in Maastricht. In de antwoorden die u op 10 september 2018[3] hierop hebt gegeven stelt u onder andere dat het aandeel van woningcorporaties, die doorgaans goed betaalbare studentenwoningen aanbieden, in het totale aanbod van studentenwoningen minimaal 30% moet blijven omwille van de gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Waar is dit percentage van 30% op gebaseerd?
  6. Hoe heeft het aandeel van woningcorporaties in het totale aanbod van studentenkamers in Maastricht zich ontwikkeld sinds september 2018, en wordt de doelstelling van 30% tegenwoordig nog gehaald? Zo nee, wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat woningcorporaties hun aanbod van studentenkamers zodanig vergroten dat dit doel weer wordt gehaald?
  7. In uw antwoorden van 10 september 2018 geeft u ook aan dat u het aanbieden van ‘short stay’ studentenwoningen, zoals de kamers in het voormalig Bonnefanten College, niet tot de kerntaken van woningcorporaties behoort. Wat gaat u dan doen om ervoor te zorgen dat er ook voldoende betaalbare ‘short stay’ studentenwoningen beschikbaar zijn?
  8. Volgens onze informatie was de gemeente Maastricht eigenaar van het gebouw aan de Tongerseweg waarin tot 2015 het Bonnefanten College gevestigd was. Is dit nog steeds het geval?
  9. Zijn er bij de verkoop dan wel verhuur van dit gebouw aan Xior, het bedrijf dat hier nu ‘short stay’ studentenkamers verhuurt, afspraken gemaakt met betrekking tot de maximale huurprijzen die Xior voor deze kamers zou mogen vragen? Zo ja, wat hielden deze afspraken in? Zo nee, waarom niet, daar dit een uitgelezen kans zou zijn geweest grootschalige betaalbare studentenhuisvesting te verwezenlijken?
  10. In uw antwoorden van 10 september 2018 schrijft u ook dat u graag met de woningcorporaties in overleg wilt gaan over nieuwe investeringen in studentenhuisvesting. Heeft dit overleg inmiddels plaatsgevonden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waar heeft dit overleg toe geleid?

 

[1] Zie: https://nos.nl/artikel/2318607-huisbazen-kamperen-om-te-verdienen-aan-kamernood-maastricht.html

[2] Zie: https://www.observantonline.nl/Home/Artikelen/articleType/ArticleView/articleId/17169/Gemeente-verwacht-straks-genoeg-studentenkamers

[3] Zie: https://maastricht.parlaeus.nl/user/search/action=showgd/item=9811/Beantwoording_vragen_ex_art._47_RvO_inzake_studentenhuisvesting.pdf