Wacht niet op Den Haag, kom in actie

30 april 2020

PvdA Maastricht stelt met andere oppositiepartijen (PVM, PVV, SAB, LPM, Groep Gunther, Groep Alexander Lurvink, Groep Simona Maassen) vragen aan het college over de financiën van de stad.
Want de bezuinigingsvoorstellen moeten echt terug naar de tekentafel. Het college moet in september 2020 met een nieuw plan voor Maastricht komen: de coronacrisis vraagt immers om andere maatregelen.

Geacht college,

Dank voor uw antwoord op onze oproep. Helaas moeten we constateren dat we te weinig urgentie zien hoe u de stad op korte, maar vooral ook op lange termijn, uit de crisis te helpen. U verwijst veel naar landelijke regelgeving, maar we zullen toch als stad echt zelf moeten nadenken en actie moeten ondernemen voor nu en in de toekomst. Het zal zeker nog maanden duren voordat er financiële steun uit Den Haag komt en dat zal voor velen dan ook too little too late zijn.

Velen van ons hebben inmiddels weken geleden intern gevraagd om een overzicht van de oplopende tekorten, juist omdat de raad het budgetrecht heeft. We willen graag weten hoe we er financieel voor staan. Ook zouden we graag willen dat u de door u voorgestelde bezuinigingen even terugneemt om te kijken of de voorgestelde bezuinigingen nog steeds opgaan in een wereld die drastisch is veranderd. Is bijvoorbeeld de verhoging van de precariorechten met 25% nog steeds een goede maatregel om de stad weer uit de crisis te krijgen? En kun je voor zoveel (culturele) instellingen de subsidiekraan dichtdraaien als je weet dat ze door deze crises al bijna omvallen? Elke oproep voor tijdelijke hulp tijdens Corona is van weinig waarde als uw bezuinigingsvoorstellen op een aantal onderwerpen vervolgens alsnog doorgaan. Het lijkt ons dan ook zaak, om nu de provincie uitstel heeft verleend op uw bezuinigingspakket, eens goed te kijken wat onze stad nu en in de toekomst nodig heeft. Wat ons betreft hoeft dan ook geen kaderbrief in juli, maar wel een uitgewerkt plan en visie voor de begroting, bijvoorbeeld begin september. Ook blijft het voor ons van evident belang dat de stad betrokken wordt bij de bezuinigingsmaatregelen. Het kan niet zo zijn dat we dat als raad voor onze inwoners, instellingen en bedrijven beslissen. We zullen dan ook op zoek moeten naar manieren om dit op te lossen.

Om ons alvast meer inzicht te verschaffen zouden we graag onderstaande vragen beantwoord zien.

We hebben de volgende vragen:

1. Kunt u in navolging van bijvoorbeeld Amsterdam een inschatting maken van de financiën die de stad op dit moment niet ontvangt zoals parkeergelden, toeristenbelasting etc. Graag ontvangen we een overzicht.

2. Kunt u ons een overzicht geven welk bedrag er mee gemoeid zou zijn als we in 2020 niet over gaan tot innen van vb. precariobelasting, reclamebelasting etc.

3. In Amsterdam was er ook sprake van een toename van kosten zorg, jeugd, onderwijs en maatschappelijke ondersteuning. Kunt u ons aangeven of dit in Maastricht ook het geval is en om welk bedrag het gaat?

4. Bent u bereid uw bezuinigingspakket terug te nemen en dit te voorzien van een visie op de stad en daarbij tevens de maatregelen te bekijken in het licht van de crisis? Je kunt je immers afvragen of bezuinigingen die in februari logisch leken, nu nog wel logisch zijn.

5. Welke maatregelen moeten persé voor 1 augustus worden genomen en waarom?

6. Is het juridisch geoorloofd om reeds lang verstrekte subsidies in te trekken binnen een half jaar na besluitvorming? Vindt u dat ook verantwoord en waarom?

7. Welke maatregelen heeft u in 2020 genomen om het gat in de begroting terug te dringen conform de wens van de provincie?

8. Heeft de provincie nog voorwaarden verbonden aan uitstel van de bezuinigingen tot dit najaar? Mogen wij de brief die u heeft ontvangen ter informatie ontvangen?