Wijkservicepunten: wat is het eerlijke verhaal?

20 februari 2022

PvdA Maastricht is nogal verbaasd over de antwoorden op onze eerdere vragen over de sluiting van de wijkservicepunten. De antwoorden van het college doen vermoeden dat deze sluiting eigenlijk geen gevolgen heeft en niet merkbaar en voelbaar zou zijn. Laten wij nu net tegengestelde signalen ontvangen. Sterker nog, de voorzieningen waarvan de wethouder aangeeft dat ze deze sluiting zouden moeten opvangen, worden ook met bezuinigingen geconfronteerd: de sociale teams, Trajekt. Hoe kan het college met droge ogen beweren dat er geen probleem zou zijn?
De wethouder zegt dat gekeken moet worden naar alternatieve mogelijkheden, maar concreet wordt het niet. Er wordt verwezen naar de pilot “Krachtenbundeling Malberg”. Inderdaad een pilot waar we positieve verhalen over horen, maar zoals de wethouder inderdaad zelf ook schrijft: een pilot….
Kort en goed, deze pilot is niet uitgerold in bijvoorbeeld Pottenberg en andere buurten en dat is nu juist het probleem. Er dreigen nu mensen tussen de wal en het schip te vallen, omdat de wijkservicepunten zijn gesloten, terwijl het alternatief niet goed is geregeld. Dat vinden wij een trieste constatering.

PvdA Maastricht heeft dan ook de volgende vragen:

1. Kunt u ons concreet aangeven wat er op dit moment concreet voor de wijkservicepunten in de plaats is gekomen?

2. Het klopt toch dat u ook op de sociale teams heeft bezuinigd? Evenals op Trajekt? Hoe kunt u dan stellen dat er op dit moment geen probleem zou zijn in de buurten waar u het wijkservicepunten heeft wegbezuinigd?

3. Vindt u het geen vreemde redenering dat u eerst belangrijke voorzieningen in de wijk sluit en dan kijkt hoe u dat in de toekomst op gaat lossen. Is dat niet de omgekeerde wereld?

4. Dit college heeft de mond vol van het hart in de buurt, maar wat blijft er nu in praktijk over van het hart in de buurt? Welke concrete stappen heeft u daar gezet of bent u op dit moment enkel de bezuinigingen aan het doorvoeren?

5. De pilot krachtenbundeling in Malberg lijkt inderdaad succesvol te zijn. Maar zoals de naam al zegt, is het een pilot, dus kunt u iets concreter zijn wanneer deze pilot daadwerkelijk ook in de andere buurten in Maastricht in uitvoering gaat? Uw antwoord van 26 januari j.l. is namelijk alles behalve concreet en gelet op de problematiek die in veel buurten speelt en de gevolgen die de sluiting van de wijkservicepunten heeft, verwachten wij toch een concreet plan van aanpak zodat niemand buiten de boot valt. Graag dus een concreet antwoord.