Buitenspelen kan dat straks nog in Maastricht?

10 maart 2021

Ieder kind moet dichtbij huis lekker kunnen buitenspelen. We hebben dan ook veel vragen bij het wegbezuinigen van 125 van de 200 speelplekken in de stad.

PvdA Maastricht hoort ook graag de mening van de mensen in de buurt over deze plannen en hoe het anders of beter zou kunnen.
Op 16 maart a.s. is er een stadsronde om met de gemeenteraad in gesprek te gaan. Meld je daarvoor aan via deze link:
[email protected]

 

PvdA Maastricht schreef op 10 maart het college een brief met een groot aantal technische vragen over deze voorgenomen bezuinigingen.

Geacht college,

Aanstaande dinsdag 16 maart 2021 staat op de agenda “Beweegvriendelijk Maastricht” + uitwerking bezuinigingsmaatregel 8,5 indikken areaal openbare sport- en speelvoorzieningen”. Gisteren lazen wij een artikel in Dagblad de Limburger[1] waarin werd gesteld dat het aantal speel- en sportplekken van 200 naar 75 wordt gereduceerd.

Het is overduidelijk, zoals u ook zelf stelt in uw stukken, dat een beweegvriendelijke omgeving belangrijk is voor een goede en gezonde ontwikkeling van kinderen, en dat gezondheid in de meest brede zin van het woord, op latere, volwassen leeftijd mede hierdoor bepaald wordt[2]. Het verbaast ons dat uw stukken zich vooral lijken te richten op het opruimen van speeltuintjes voor kinderen en het uitbreiden van de ongeorganiseerde sport.

We stellen u dan ook de volgende vragen:

Op pagina 5 van het raadsvoorstel stelt u dat “Speerpunt 2: Behoud/versterken hotspots
We zetten in op behoud van bestaande hotspots en stimuleren en ondersteunen particuliere initiatieven op basis van een afwegingskader voor nieuwe initiatieven.”

  • Is het niet het meest juiste traject om eerste met de buurten in overleg te gaan en te kijken naar mogelijke oplossingen i.p.v. eerste een raadsvoorstel te laten vaststellen en pas daarna met de buurten te praten? Waarom heeft u deze haast als dit slechts een half jaar vertraging oplevert? Waar is hier de burgerparticipatie? Zie ook de brief die is ingestuurd[3].

U mikt in uw nota vooral op de inrichting van een gezonde leefomgeving voor volwassenen. U stelt zelf op pagina 7 “Het realiseren van een beweegvriendelijke omgeving bij IKC’s legt een basis voor een levenslange actieve leefstijl bij de 0-12-jarigen.” Dit betreft 3 IKC’s.

  • Is dit niet een veel te beperkt aanbod voor deze doelgroep? Moet er daarnaast niet ook meer differentiatie zijn tussen bijvoorbeeld 0-4 jarigen, 5-8 jarigen en 9-12 jarigen?

U geeft aan dat “Door extra aandacht en inzet te hebben voor de prioriteitswijken waar de sport- en beweegdeelname het laagst is dragen we bij aan het streven om de daling van de sport- en beweegdeelname in deze wijken te stoppen. Met extra aandacht voor de groep ouderen zetten we in op een lichte verbetering van de sport- en beweegdeelname van deze groep.”

  • Zoals u weet is ‘jong geleerd, oud gedaan’. Waarom mikt u juist in deze wijken niet op de kinderen en jongvolwassenen?

Op pagina 10 van het raadsvoorstel zegt u” Er is een groeiende vraag naar sport- en beweegvoorzieningen in de openbare ruimte. Echter het budget om aan deze vraag/ontwikkeling gehoor te geven ontbreekt nagenoeg. Voorgesteld wordt om vrijkomende budgetten op de sportbegroting, als gevolg van herschikking/sluiting van de binnen- en buitensportaccommodaties in te zetten voor de groeiende vraag naar openbare sport- en beweeg speelvoorzieningen.”

  • Heeft u al contact opgenomen met de diverse sportverenigingen die gebruik maken van de sportvoorzieningen die u gaat ontmantelen? Hoe betrekt u hen bij deze besluitvorming? Is met hen al gesproken over alternatieve bekostiging of huisvesting?
  • Heeft u ook gesprekken gevoerd met sporters die bij elkaar komen buiten een officiële vereniging, zoals bijvoorbeeld de jongeren die gebruik maken van de skatebaan die wordt afgebroken? Wat vinden deze doelgroepen van de geboden alternatieven? Welke gevolgen gaat dit hebben voor hun sportuitvoering?
  • Gaat u met name voor de quick-win door u te richten op de ongeorganiseerde sport? Welke rol gaat Maastricht Sport hier spelen? Wat betekent deze ommezwaai voor de taken en de begroting van Maastricht Sport? Graag een uitgebreide en inhoudelijke toelichting hierop.

Op pagina 12 van het raadsvoorstel staat “In het proces van de Pre-begroting heeft het college besloten maatregel 8,6 in te trekken en het bedrag van €200.000 als taakstelling voor Maastricht Sport op te nemen. In de Kaderbrief 2022 wordt gemeld hoe Maastricht Sport deze taakstelling gaat invullen. Verwacht wordt dat een deel gevonden zal worden in een efficiencymaatregel binnen de formatie.”.

  • Hoe verwacht u dat de raad kan instemmen met deze uitgave zonder te weten wat daarvoor de revenuen zijn? Waarom worden deze gelden niet ingezet voor het behoud van (iig een deel) van de speeltuinen?

Op pagina 8 van het stuk ‘Speulentere’ stelt u dat er voldoende spreiding is van de verschillende speellocaties, maar dat die, m.n. voor de jongste doelgroep, van slechte kwaliteit zijn (m.n. variatie en uitdaging).

  • Waarom richt u zich er niet op om juist de kwaliteit van deze locaties te verbeteren?
  • Waarom richt u zich erop om juist de speeltuinen in de sociaal kwetsbare wijken grotendeels ‘op te ruimen’ (sic)?

Op pagina 14 van Speulentere: ‘De stijging van de sport- en beweegdeelname in Nederland komt volledig voor rekening van het ongeorganiseerd sporten (het sporten buiten verenigingsverband). ‘

  • Als u de speelvelden en sportlocaties vermindert, denkt u dan niet dat de stabiele basis van georganiseerde sport onderuithaalt?
  • Teamsport (vaak in verenigingsverband) heeft meer voordelen, vooral voor kinderen en jongeren, dan ‘voldoen aan de beweegnorm’. Het heeft ook een positieve invloed op het mentaal welbevinden[4]. Wat is dan de reden dat u juist op de sportlocaties bezuinigt? Waarom richt u zich niet op een stimulans van diverse teamsporten zodat er ook keuze is voor kinderen?

Met vriendelijke groet,
Maren Slangen
Didier Jacobs
Christel de Vrede – van Gool

 

[1] https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210309_95056345

[2] https://www.kennisbanksportenbewegen.nl/?file=5716&m=1450862982&action=file.download

[3] https://maastricht.parlaeus.nl/user/showdoc/action=view/id=97521/type=pdf

[4]  https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/kennisbank/publicaties/?sportstimulering-bij-kinderen-niet-alleen-om-fysieke-gezondheid-te-verbeteren-maar-ook-psychologische-en-sociale-gezondheid&kb_id=15728