#alleensamen: maak thuisonderwijs mogelijk voor alle kinderen

29 maart 2020

Dit weekend bereikten de PvdA Maastricht verschillende zorgelijke signalen over kinderen in het basisonderwijs. Signalen waarvan wij eigenlijk hadden gehoopt dat deze niet zouden komen, omdat we als stad in tijden van crisis samen met het onderwijs zouden moeten optrekken om deze situatie te voorkomen.
Onze zorg bestaat uit twee dingen: enerzijds maken wij ons grote zorgen om een grote groep basisschoolleerlingen die thuis niet beschikken over de middelen (laptop, computer, iPad) om hun schoolwerk bij te houden. Anderzijds vrezen wij dat er momenteel een onvolledig en daardoor zorgelijk beeld is van leerlingen die thuis zitten waarbij zorgsignalen niet adequaat worden opgepakt.

Maren Slangen heeft daarom de volgende vragen voor het college en hopen dat deze op zeer korte termijn worden beantwoord:

  1. Heeft u in kaart gebracht hoeveel basisschoolleerlingen momenteel thuis zitten zonder de middelen om hun schoolwerk bij te houden?
  2. Hoeveel kinderen worden momenteel wel op school opgevangen? Worden deze kinderen allemaal op de eigen school opgevangen?
  3. Heeft u – samen met de schoolbesturen – overleg over de ontstane situatie n.a.v. de coronacrisis en wat dit specifiek betekent voor kinderen die leven in armoede?
  4. Hoeveel kinderen worden momenteel toch door scholen opgevangen, niet omdat ouders een vitaal beroep hebben maar omdat de thuissituatie zo is dat leerlingen beter op school opgevangen kunnen worden? Welke acties heeft u of heeft Team Jeugd ondernomen om deze groep leerlingen te helpen?
  5. Zijn er kinderen van ouders met een vitaal beroep die momenteel in een opvangsetting i.p.v. onderwijssetting zitten, bijv. omdat school geen docenten kan leveren? Indien dit gebeurt, is dit een geval van overmacht? En hoe groot is de groep kinderen die dit betreft?
  6. Wat kan Stichting Leergeld betekenen in de huidige crisis? Bent u bereid via Stichting Leergeld middelen beschikbaar te stellen voor gezinnen waarvan kinderen nu geen middelen hebben om hun schoolwerk bij te houden?
  7. Welke acties onderneemt Team Jeugd en/of andere afdelingen van de gemeente om de gezinnen met bepaalde problematiek in deze crisissituatie te (blijven) begeleiden?
  8. Welke hulp biedt u ouders concreet aan?

Minister Slob (onderwijs) heeft 2,5 miljoen euro toegezegd om kinderen in een kwetsbare omgeving extra te ondersteunen[1]. Hij benadrukt daarbij de samenwerking met gemeenten, scholen, kinderopvang, Veilig Thuis en Jeugdzorg.

  1. Welke concrete stappen neemt u – in samenwerking met genoemde partners – om dit geld op de juiste plek terecht te krijgen?
  2. Kunt u op zeer korte termijn inventariseren om hoeveel gezinnen het gaat waar kinderen nu níet kunnen thuiswerken vanwege de thuissituatie?
  3. Kunt u op zeer korte termijn een actieplan opstellen om deze gezinnen te voorzien van een laptop of computer en/of een tijdelijke internetaansluiting?
  4. Indien er deze week besloten wordt dat scholen langer dicht blijven, bent u dan van mening dat de gemeente – in samenwerking met andere instanties en de schoolbesturen – de verantwoordelijkheid moet nemen om te zorgen dat alle Maastrichtse kinderen thuis aan hun schoolwerk kunnen werken?

Zoals hierboven beschreven is samenwerking de sleutel tot succes. Dit betekent dat we dit probleem als stad ook serieus moeten nemen. Maastricht kent vele maatschappelijke organisaties en initiatieven die mogelijk iets kunnen betekenen.

  1. Wat vindt u van het idee om een inzamelingsactie op te starten om materialen te verzamelen voor kinderen die thuis zitten en nu niet aan hun schoolwerk kunnen werken? Bent u bereid als college de leiding te nemen in zo’n actie, en deze samen met maatschappelijke partners uit te voeren?

De PvdA zou in elk geval graag actief bijdragen aan zo’n actie – bent u voornemens om de gemeenteraad bij een dergelijke actie te betrekken?

  1. Heeft u als college contact met grote bedrijven en organisaties (bijvoorbeeld Vodafone of Medtronic) die mogelijk iets zouden kunnen betekenen voor de groep kinderen in een kwetsbare omgeving?

 

[1] https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/20/extra-ondersteuning-voor-kwetsbare-leerlingen