De PvdA Maastricht heeft samen met PVM, PVV, LPM, SAB, 50PLUS & Groep Gunther vragen gesteld aan het college over de ontwikkelingen op de Sint Pietersberg en de ENCI-groeve.
De partijen maken zich zorgen over verschillende ontwikkelingen op de Sint Pietersberg. Recent zijn geluiden ontvangen dat allerlei lang bestaande (wandel)paden op de Sint Pietersberg zijn afgesloten. Wat is daarvan de achtergrond en wanneer ze weer worden opengesteld. Ook zijn signalen ontvangen dat het nieuwe plan van Natuurmonumenten niets meer en minder betekent dan dat voor ongeveer alles in de groeve betaald moet worden [1]. De partijen hadden het zich toch anders voorgesteld toen ze instemden met het plan van transformatie en dachten dat ze “hun berg” terug zouden krijgen.
Het wordt kortom tijd dat de gemeenteraad concreet op de hoogte wordt gesteld van het huidige plan en niet via een raadsinformatiebrief te horen krijgt dat de raad tot maart moet wachten. Ook willen de partijen weten wat uit het plan van transformatie is gerealiseerd en wat niet, én waarom niet. Dit moet niet zo moeilijk te beantwoorden zijn aangezien SOME kennelijk in het bestuur hier al over heeft gesproken. Zo’n lijst moet er dus zijn. [2]
De vragen luiden als volgt:
1. Bent u op de hoogte van het feit dat Natuurmonumenten verschillende reeds lang bestaande (wandel)paden op de berg heeft gebarricadeerd?
2. Gaat u Natuurmonumenten daar op aanspreken?
3. Graag ontvangen wij ter informatie het nieuwe plan van Natuurmonumenten. Klopt het dat in dit plan wordt gesproken over inkomsten uit parkeergelden, horeca, betaling voor rondleidingen in de groeve, entree voor de waterspeelplek en entree voor de groeve? Ook zou de groeve daarnaast begrazen gaan worden door schapen.
4. Sinds wanneer bent u van bovenstaande plannen van Natuurmonumenten op de hoogte?
5. Ook willen we graag de “evaluatie” die SOME op het plan van transformatie heeft gedaan.
6. Op welke punten wordt het plan van transformatie/ontwikkelingen mbt de ENCI door PAS geraakt? Zijn dat vb de verkeersbewegingen?
7. Graag ontvangen wij de MER en passende beoordeling die in het kader van het concept bestemmingsplan voor het gebied zijn gemaakt.
8. Heeft de sluiting van de ENCI een positieve ontwikkeling op de stikstof?
9. Wat betekent het feit dat er nog steeds geen bestemmingsplan is vastgesteld voor de activiteiten binnen het gebied? Hebben alle huidige activiteiten een deugdelijke juridische grondslag?
10. Wat betekent de brief van de Commissie Herbestemming Monumenten concreet?3 Kunt u ons die brief doen toekomen?
11. Wanneer wordt de Centrale Allee gerealiseerd?
12. Wat gebeurt er als Natuurmonumenten het eigendom niet overgedragen wil krijgen? Wie is dan aan zet?
[1] DDL 6 januari 2020 Soberder plan voor Enci-groeve
[2] https://www.enci-gebied.nl/files/3073/verslag+49+29.04.2019.pdf