De gemeente Arnhem heeft een nieuwe aanpak kwijtschelding schulden. Het gaat om mensen in Arnhem die al drie jaar lang met een betalingsregeling van hun schuld proberen af te komen, maar bij wie dat nog niet is gelukt.
Schulden zorgen voor stress en gezondheidsklachten. Mensen staan door hun schulden langs de lijn en kunnen vaak niet meer mee doen. De gemeente kan het goede voorbeeld geven door schulden aan haar kwijt te schelden. Daardoor worden mensen gezonder, minder gestrest en zijn ze beter in staat deel te nemen in onze maatschappij.
De PvdA stelt daarom de volgende vragen aan het college:
- Is het college bekend met het bericht van de NOS: ‘Gemeente Arnhem scheldt schulden van honderden inwoners kwijt’?
- Wat vindt het college van de nieuwe Arnhemse regels en aanpak met betrekking tot oninbare schulden bij de gemeente?
- Hoeveel mensen in Maastricht hebben drie jaar of langer een betalingsregeling bij de gemeente en om welk bedrag gaat het in totaal?
- Worden de schulden van mensen in Maastricht die een betalingsregeling hebben bij de gemeente, volgens de huidige regels, kwijtgescholden?
- Welke mogelijkheden ziet het college om, net als de gemeente Arnhem, de schuld kwijt te schelden van inwoners die al drie jaar lang een betalingsregeling bij de gemeente hebben? Per wanneer zouden de nieuwe regels kunnen gaan gelden?
- Welke mogelijkheden ziet het college om de kosten hiervan te betalen? Kan het college dit betalen uit de post ‘oninbare schulden’? Ziet het college hierin structurele besparingsmogelijkheden op andere vlakken?
- Welke mogelijkheden ziet het college om, als het college nieuwe regels opstelt, samen op te trekken met energiemaatschappijen, zorgverzekeraars en woningbouwcorporaties en de rechtbank?
- Welke mogelijkheden ziet het college om de mensen van wie de schulden worden kwijtgescholden direct proactief ondersteuning te bieden in het vinden van werk en/of andere hulp?