PvdA kritisch op gebrek aan voelsprieten in het stadhuis

3 december 2019

Dinsdag 3 december 2019 vergadert de gemeenteraad over het rapport van Necker van Naem over de huizendeal van de burgemeester met een topambtenaar van het Shared Service Centre.

Lees hier de inbreng van PvdA Maastricht fractievoorzitter Manon Fokke:
(de uitgesproken tekst geldt)

 

Voorzitter,

hier staat een opgeluchte fractievoorzitter van de PvdA. Opgelucht omdat het rapport van Necker van Naem duidelijk stelt dat van belangenverstrengeling of de schijn van belangenverstrengeling geen sprake is. Dat is goed voor de stad, goed voor raad en goed voor de burgemeester. Want hoewel we hoopten en ook wel dachten dat het wel goed zou afgelopen, was ook één van de eerste dingen die begin september door mij heen ging: niet weer hè. De derde burgemeester in tien jaar tijd die onder vuur komt te liggen. En daarom zijn we blij met de uitkomsten en kunnen we als stad samen verder bouwen. Samen verder bouwen en deze heftige periode achter ons laten. De PvdA is blij dat dit onderzoek is gedaan, omdat het ook duidelijkheid geeft. De meningen en oordelen over het handelen van de burgemeester gingen alle kanten uit, want iedereen heeft immers altijd een mening, en dan is het goed dat de raad de mogelijkheid heeft om mensen met kennis en kunde in te schakelen om zo ook voor eens en altijd een punt achter deze affaire te kunnen zetten. De PvdA onderschrijft de conclusies van het rapport dan ook volledig.

Ik kom dan vervolgens ook op het tweede gedeelte van het rapport, want dat mag wat de PvdA betreft zeker niet onderbelicht blijven. Het gedrag van de burgemeester was integer, maar onhandig of om met koningin Maxima te spreken: “een beetje dom”. En als je het rapport leest dan kom je ook tot de conclusie dat het niet alleen een “beetje dom” is van de burgemeester, maar dat kennelijk op het stadhuis bij anderen ook niet snel belletjes gaan rinkelen en dat is toch wel zorgwekkend. En anderzijds past het ook wel in een patroon dat wij waarnemen. Dit weekend was ik sinterklaasgedichten en surprises aan het maken en als ik voor het stadhuis iets had moeten verzinnen, dan waren het toch “antennes” en “voelsprieten” geworden want daar heeft u behoefte aan. Dit punt van zorg moet wat de PvdA betreft voor de toekomst echt worden weggenomen.

Voorzitter, onze burgemeester begon in 2015 aan haar baan zonder ervaring in het openbaar bestuur. Dat is lastig en dat zie je af en toe ook. De PvdA ziet een burgemeester die af en toe (figuurlijk) worstelt met de raad. Hoe zit dat nu toch met die raad? Staat die boven me, naast mij, onder me? Ook voormalig wethouder Gerdo van Grootheest liet afgelopen september nog in NRC optekenen hoe de burgemeester dacht over politiek. De PvdA ziet dan ook vooral een burgemeester die zo nu en dan moeite heeft om los te komen uit de kolom van de magistratelijkheid waar ze eigenlijk haar hele leven in heeft gewerkt. En dat is best logisch. Zo zien wij ook het telefoontje naar gouverneur Bovens. Even overleggen met de gouverneur, die in het normale leven gewoon boven je zou moeten staan, alleen is er in het openbaar bestuur ook nog die gemeenteraad. En laat die nou net zijn overgeslagen.

Wij denken dat deze affaire een wijze en pijnlijke les is, waaruit voor de toekomst ook meer dan duidelijk is dat die raad ertoe doet, dat je de raad moet informeren.

De PvdA hoopt daarnaast ook dat de “antennes” en “voelsprieten” op het stadhuis zich beter bewust zijn en worden van de positie en dat de raad minder het gevoel krijgt dat het stadhuis de raad niet zo belangrijk vindt, dat we soms zelfs een beetje het gevoel krijgen dat het stadhuis denkt: waarom zouden we de raad informeren? Als dat gevoel wat wij hebben naar aanleiding van deze situatie verandert in: hoe informeren we de raad, dan gaan we wat ons betreft de goede kant op.

Voorzitter, met bovenstaande kanttekeningen en opmerkingen zet de PvdA een streep onder deze kwestie en gaan we wat ons betreft over tot de orde van de dag.