Eind juni zagen wij een bericht op De Monitor van KRO/NCRV met de titel: Laat je woning herrie-proof maken voordat de Tweede Kamer de subsidie intrekt. Uit dat bericht maken we o.a. op dat het in Nederland sinds 1986 niet echt opschiet met de geluidsanering. De subsidie voor (een deel van) de woningen op de lijst dreigt te vervallen, omdat de norm naar boven wordt bijgesteld.
Anita van Ham en Belinda Bakkes stellen hierover de volgende vragen aan het college:
- Bent u bekend met de publicatie van De Monitor van 27 juni 2019, getiteld ‘Laat je woning herrie-proof maken voordat de Tweede Kamer de subsidie intrekt.’ ?
- Kunt u ons de voorlopige cijfers van het Bureau Sanering Verkeerslawaai toezenden, die volgens het bericht bij uw ambtenaren bekend zijn?
- Hoeveel woningen in Maastricht staan/stonden op de saneringslijst 1986?
- Welke saneringsprojecten zijn tot nu toe uitgevoerd? Hoeveel woningen betrof ieder project en wat was de gemiddelde investering per woning per project?
- Welke projecten zijn nu onder handen en met hoeveel woningen? Welke gemiddelde investering verwacht u daar per woning? Heeft u de zekerheid dat deze projecten ook worden afgemaakt?
- Gaat alles volgens de oorspronkelijke planning? Zo nee, hoe komt dat en wat gaat u eraan doen om de planning te realiseren?
- Bent u van mening dat de gemeente maximaal gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden van het Saneringsprogramma Verkeerslawaai? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom?
- Staan er na afronding van de lopende projecten nog woningen op de saneringslijst? Zo ja, hoeveel en wat gaat u doen om te zorgen dat die woningen worden gesaneerd en subsidie ontvangen?
- Gaat dit extra kosten opleveren voor de gemeente? Zo ja, hoeveel?
- Bent u bereid om in de omgevingsvisie de bescherming tegen verkeerslawaai te handhaven of verbeteren, nu de huidige wettelijke bescherming weg gaat vallen? Zo nee, waarom niet?