Restafval: 1 x per 4 weken ophalen?

18 november 2018

Het meest opvallende aan de het nieuwe afvalophaalplan van het college is het voorstel om de restzak nog maar één keer in de vier weken op te halen. Zie voor details van het plan het artikel in Dagblad de Limburger van 16 november 2018, hieronder.
De PvdA vindt dat het college deze plannen met u moet bespreken vóórdat er besluiten worden genomen. Want afval gaat iedereen in onze stad aan. Zonder draagvlak onder de mensen gaat zo’n afvalsysteem nooit werken.

De gemeenteraad wordt op 27 november tijdens een informatieronde bijgepraat over het nieuwe afvalbeleid in onze gemeente: Agenda Informatieronde. Op 11 december kunnen ook de burgers van Maastricht vanaf 17:00 vragen stellen over de afvalplannen: Agenda Stadsronde De PvdA en de andere oppositiepartijen vinden dat deze bijeenkomsten moeten worden uitgesteld en dat er eerst informatiesessies in de wijk moeten worden gehouden.

De PvdA Maastricht wil ook graag weten wat u van de afvalplannen vindt! Stuur uw reactie vóór de 27ste aan:  [email protected]

==================

In Dagblad De Limburger verscheen in aanloop op de behandeling van deze plannen het onderstaande artikel (16 november jl.).

Plan: restafval 1 keer per 4 weken ophalen

Afbeelding: Frits Widdershoven (DDL 16 november 2018)

De gemeente Maastricht is van plan de betaalde rode restzak minder vaak op te halen. Ze wil dat compenseren met vaker ophalen van gescheiden groente- en fruitafval.

De gemeente Maastricht wil vanaf medio 2019 nog slechts één keer per vier weken restafval gaan ophalen. Daar staat tegenover dat groente- en fruitafval vaker wordt opgehaald. Inwoners moeten vanaf volgend jaar bovendien luiers, textiel en kleine elektrische apparaten naar de milieuperrons kunnen brengen.

Lees ook: Maastricht in de voorhoede van afvalscheiding

De maatregelen zijn volgens de gemeente nodig om het doel van de gemeenteraad, een halvering van het afval, te kunnen bewerkstelligen. De raad stelde in 2016 een afvalplan vast, om de 114 kilo restafval die gemeten is in 2014 terug te brengen naar maximaal 57 kilo per inwoner per jaar in 2020. Het percentage recycling zou dan stijgen van 72 procent in 2014 naar 86 procent in 2020.

Scheiden
Met het verlagen van de ophaalfrequentie zegt de gemeente te willen stimuleren dat inwoners nog meer afval gaan scheiden dan nu al het geval is. Momenteel wordt in het centrum en in hoogbouw de restzak elke week opgehaald. In laagbouw is dat eens per twee weken.

Het is de bedoeling dat vanaf medio 2019 gft wordt gesplitst in groente- en fruitafval, en tuinafval. In de laagbouw wordt als het aan de gemeente ligt het groente- en fruitafval (gf) elke week opgehaald in plaats van eens per twee weken, zodat er minder in de restzak belandt en er minder ‘geuroverlast’ is.

Er kan daarnaast bij inwoners met tuinen eens per twee weken snoeiafval gebundeld naast de groencontainer worden gezet. In de hoogbouw en in het centrum wordt het gft nu al eens per week opgehaald. Maastrichtenaren kunnen in de loop van volgend jaar textiel en kleine elektrische apparaten naar een aantal van de 56 milieuperrons brengen. Voor luiers geldt dat vanaf 2020.

Test
De extra maatregelen die de gemeente wil nemen om inwoners te bewegen nog meer afval te scheiden, zijn getest in een afvalproef. In de hoog- en laagbouwgebieden in Boschpoort en in Jekerkwartier-Noord is er vorig jaar gedurende een half jaar proef gedraaid met de aangescherpte afvalscheiding en de frequentie waarmee restzakken werden opgehaald. “Daaruit kwam onder andere naar voren dat nog veel gft in de restzak belandt”, aldus wethouder John Aarts, verantwoordelijk voor Stadsbeheer.

Bewonerspanels in Boschpoort en het Jekerkwartier gingen aan de slag met het maken van een inzamelsysteem voor de eigen buurt. De proef leverde als resultaat op dat de hoeveelheid restafval daalt van 114 naar circa 74 kilo per inwoner per jaar. Dat is nog steeds 17 kilo meer dan waar de gemeenteraad naar streeft. Winst valt volgens de gemeente vooral te halen uit betere scheiding van groente- en fruitafval.

Stankoverlast
De inwoners van de proefbuurten gaven aan niet blij te zijn met minder vaak ophalen van de restzak. Vooral vanwege stankoverlast en ruimtegebrek. Het vaker ophalen van groente- en fruitafval kan dat ondervangen, aldus de gemeente.

Een toenemend aantal Nederlandse gemeenten past al de vierwekelijkse inzameling van restafval toe. De gemeenteraad van Maastricht neemt op 12 februari een besluit over de invoering.

 

Lees hier ons persbericht over burgerparticipatie: