Tunnelbouw: scheuren in woningen Heer

20 oktober 2020

In Dagblad De Limburger (bijlage Horizon) en in de door u verzonden raadsinformatiebrief, allebeide van zaterdagochtend 3 oktober jl, lazen we over verzakkingen, scheuren en andere schade aan woningen en gebouwen in de wijk Heer. De oorzaak en het moment van de eerste meldingen van deze verzakkingen zijn – zo lezen we in de krant – onomstotelijk te linken aan het wegpompen van enorme hoeveelheden water ten behoeve van de Koning Willem-Alexandertunnel.
In de raadsinformatiebrief van zaterdagochtend vroeg geeft de wethouder een toelichting omdat het college door de krant benaderd is (en waarschijnlijk verwachtte dat er een uitgebreid artikel geplaatst ging worden). De wethouder wijst in diezelfde RIB ook meteen in de derde alinea naar de provincie en naar de Advies Commissie Schade Grondwater. Verderop in de RIB wijst hij ook nog naar Waterschap Limburg.

PvdA Maastricht is samen met andere oppositiepartijen van mening dat de gemeente ook een verantwoordelijkheid heeft in dit traject, en zeker naar de vele inwoners van Heer die melding van schade hebben gedaan. Tevens zijn we van mening dat het college zich niet kan verschuilen achter een rapport dat het college nog nooit eerder heeft gezien, maar dat wel al sinds 2002 in het bezit is en onder het bevoegd gezag valt binnen de Wet Bodembescherming.

PvdA, SAB, PVM, PVV, Groep Gunter en LPM  hebben daarom de volgende vragen:

1. Bent u op de hoogte van het in het krantenartikel vermelde rapport uit 2013 van Inpijn-Blokpoel? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is uw mening over dit rapport?

2. Wat is uw mening over de conclusie uit dat rapport dat “ondubbelzinnig een link gelegd kan worden”met het wegpompen van het water voor de tunnel en de schade aan de woningen in de wijk Heer?

3. Was u – als opdrachtgever van Avenue2 – destijds op de hoogte van de aangevraagde vergunningen (en vervolgens diverse malen herhaald aangevraagde vergunningen) die door Avenue2 zijn gedaan voor het wegpompen van het water in de verre omtrek van de tunnel?

4. Was u – als opdrachtgever van Avenue2 – ervan op de hoogte dat deze opeenvolgende vergunningen verspreid werden aangevraagd om zo onder een dure MER uit te komen?

5. Was u op de hoogte van de meer dan 4000 claims tussen 2011 en 2014 door bewoners voor schade aan huizen en grond die aan het wegpompen van het water gelinkt werden?

6. Bent u van mening dat er inmiddels adequaat op alle claims gereageerd is?

7. Bent u het met ons eens dat – met de informatie die nu bekend geworden is – er een betere en veiligere manier van wegpompen van water had moeten plaatsvinden en dat bovendien te weinig en op verkeerde plekken water geïnjecteerd is?

De wethouder antwoordde op deze vragen als volgt:

“Via deze weg wil ik u informeren dat de beantwoording van de vragen die u namens uw fracties gesteld heeft in het kader van artikel 47 van het Reglement van Orde, over de verzakking en schade aan woningen in Heer, meer tijd vraagt dan voorzien. Het betreft complexe materie vanwege de betrokkenheid van vele partijen, een veelvoud aan documenten, procedures en werkmethodes,maar vooral ook omdat het gaat om afspraken en stukken van (vele) jaren geleden.Ik zal de door u gestelde vragen afstemmen met de verschillende betrokken partijen om tot een analyse van de situatie te komen. Ik heb projectbureau A2 gevraagd om deze analyse uit te voeren. Ik verwacht dat ik u voor het einde  jaar een terugkoppeling van deze analyse kan geven met de beantwoording van uw vragen.”

De gemeenteraad is voorts op 16 oktober jl. geïnformeerd met een raadsinformatiebrief met dezelfde strekking.

De PvdA Maastricht is niet tevreden met deze beantwoording. Kortom: wordt vervolgd !

 

Lees hier ook het artikel in DDL van 3 oktober jl.