Samen maken we Maastricht betekent ook elkaar goed informeren en meenemen in de ontwikkelingen in iedere buurt. Naar aanleiding van een informatieavond in Malberg heeft PvdA Maastricht vragen over het project “Skaeve Huse”.
Gisteren ontvingen de raad een raadsinformatiebrief waarin wordt meegedeeld dat er vanuit “zicht op thuis” een project wordt gestart om de “zeer moeilijk plaatsbaren” te huisvesten. De PvdA heeft ook de brief ontvangen die kennelijk (beperkt) in de buurt is bezorgd. De PvdA hanteert altijd de stelling “niemand onder de brug” en dus vinden we het ook goed dat nagedacht wordt over concepten om mensen met uiteenlopende achtergronden te huisvesten.
PvdA Maastricht heeft echter ook vragen over het project, omdat we graag willen weten hoe duurzaam het project is. Ook willen we graag meer weten over de doelstellingen van het project. Tot slot vinden we het belangrijk dat de buurt goed is en wordt meegenomen in deze ontwikkelingen. Draagvlak in de buurt is immers van essentieel belang voor het slagen van dit project. Ook daar hebben we vragen over.
- In het najaar van 2020 heeft u van de landelijke overheid meer dan € 1 miljoen subsidie ontvangen voor verschillende projecten. Valt dit project daaronder? Hoelang is deze subsidie beschikbaar?
- Wat zijn de kosten die jaarlijks zijn gemoeid met dit project? Wie gaat dat betalen?
- Moet het bestemmingsplan van het sportpark voor dit project worden gewijzigd? Zo ja, hoeveel tijd gaat de aanpassing van het bestemmingsplan duren?
- U doet alsof het een nieuw concept is in Maastricht. Maar wij kenden toch al de “containerwoningen” bij het Leger des Heils? Heeft u lessen uit dat traject getrokken? Welke zijn dat?
- De mensen mogen daar “zolang blijven wonen als ze willen” lezen wij in De Limburger. Moet terugkeren in de “normale maatschappij” ook niet altijd doel van een dergelijke aanpak zijn? Waarom wel?/waarom niet?
- Hoeveel mensen vallen in Maastricht onder de moeilijk plaatsbaren?
- Waar wonen deze mensen nu?
- Op welke manier is de buurt meegenomen?
- Hoe wordt gezorgd voor draagvlak in de buurt?
- We begrijpen dat niet altijd een beheerder aanwezig is, welke mate van toezicht is er dan?
- Waarom is er juist voor deze locatie gekozen? Wat heeft de doorslag gegeven voor deze locatie?
- Wordt het Leger des Heils ook betrokken bij dit project? En zo ja, op welke wijze?