Bijdrage Kaderbrief 2024

Door Maren Slangen op 25 juli 2024

Tijdens de raadsvergadering van 2 juli 2024 werd de zogenoemde Kaderbrief 2024 behandeld. In de Kaderbrief worden de contouren geschetst voor uitvoering en beleid voor inwoners en stad in het komende jaar.
PvdA fractievoorzitter Maren Slangen sprak in de eerste termijn de volgende bijdrage uit.

U kunt hier de raadsvergadering, die plaatsvond in het Gouvernement aan de Maas, terugkijken. Het gesproken woord gaat voor op deze tekstversie.

 

Voorzitter, dank u wel.

Investeren in verbondenheid. Het college haalt zelf in haar kaderbrief een belangrijk rapport aan van het SCP, waaruit blijkt dat de leefwerelden van mensen ver uit elkaar liggen. Ook in Maastricht. In Maastricht, en als raad, hebben we zo’n rapport misschien niet nodig, maar het laat wel zien – en bevestigt daarmee de praktijk – dat die verbondenheid enorm belangrijk is. Het college maakt dus de juiste keuze om dit tot topprioriteit te maken. Er is namelijk nog veel werk aan de winkel: een stevige basis voor een gezond, lang en fijn leven moet voor elke Maastrichtenaar mogelijk zijn. En niet alleen investeren in de toekomst, maar ook de verbondenheid en samenhang tussen bewoners, wijken en organisaties vandaag de dag.

Om in Maastricht de gelijke kansen op die stevige basis te garanderen moeten we als stad ongelijk investeren: voor een PvdA’er als mijzelf voelt het woordje ongelijk nooit helemaal fijn. Maar we zien wel dat het werkt: met het gebiedsgericht werken in de twee veerkrachtige wijken investeren we jarenlang om de achterstand op die plekken in te lopen. Die wijken verdienen dit, want te lang zijn ze achter gebleven. Wat je in de wijken Nazareth en Pottenberg heel goed terug ziet, zijn vier belangrijke thema’s: het ongelijk investeren in deze wijken heeft te maken met bestaanszekerheid, veiligheid, onderwijs en wonen. En rondom deze vier thema’s zou ik u in mijn bijdrage door een viertal moties van de PvdA Maastricht willen praten.

Voorzitter, om te beginnen met bestaanszekerheid. Een basis voor iedere Maastrichtenaar zodat een bepaalde basis gegarandeerd kan worden. De PvdA vindt dat we als gemeente wel degelijk moeten investeren in voorzieningen en regelingen voor inwoners die moeilijk rondkomen. We vinden het dan ook goed dat het college in 2025 inzet op het meer bekend maken van de minimaregelingen. De regelingen zijn er niet voor niets, en het aanvragen ervan zou normaal moeten worden i.p.v. iets waarvoor je je schaamt of gewoon niet aan toekomt omdat je geen idee hebt hoe het werkt en welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn.

We denken echter wel dat je soms ook een beetje lef moet tonen, en áls Den Haag dan eens een goed idee heeft, je daar best een beetje op vooruit mag lopen. Als het een groep bewoners in onze stad iets oplevert in hun bestaanszekerheid en toekomstperspectief zien wij graag dat dit college dit ook wil regelen. Daarom dienen we een motie in waarvan het dictum luidt:

BESLUIT:

  • Het college op te roepen vooruit te lopen op de nieuwe participatiewet – naar voorbeeld van andere gemeenten zoals Utrecht en Enschede – door de inkomstenvrijlating ook toe te passen voor mensen in de bijstand die jonger zijn dan 27 jaar;
  • De raad in Q3 te informeren over de kosten hiervan.

MEDE-INDIENERS: SPM, SP

Voorzitter, geen kaderbrief van mij zonder een pleidooi voor het onderwijs en de jongste generatie inwoners van onze mooie stad. 2025 wordt een jaar met veel onderwijshuisvestingsontwikkelingen, wat hopelijk voor veel Maastrichtse kinderen een fijne, mooie plek betekent om te kunnen leren, spelen en vooral lekker kind te kunnen zijn in een veilige en gezonde omgeving. Ondanks dat we als raad niet per se gaan over wat er bínnen die bakstenen plaatsvindt, vinden we samen met de collega’s van de SP dat we wel dat we een signaal mogen geven aan onderwijsbestuurders en directeuren van verschillende scholen dat we ons in toenemende mate zorgen maken over de mate waarin (on)gelijke kansen doorsijpelt in niet-schoolse, maar wel super belangrijke zaken, zoals schoolreisjes! Daarom roepen PvdA en SP de wethouder daarom op met zijn onderwijspartners om de tafel te gaan, en dienen we samen een motie in met het volgende dictum:

BESLUIT:

  • Het college op te dragen om met schoolbesturen te onderzoeken hoe meer solidariteit qua inkomsten uit ouderbijdragen tussen scholen bewerkstelligd kan worden;
  • In dit onderzoek in elk geval de optie van een schooloverstijgend fonds zoals geadviseerd door de Onderwijsraad als serieuze mogelijkheid te onderzoeken;
  • De uitkomsten en concrete mogelijkheden inclusief eventuele financiële implicaties in uiterlijk Q1 2025 terug te koppelen aan de raad.

MEDE-INDIENERS: SPM, CDA, SAB, PvdD, VOLT

Naast die 40 weken per schooljaar die een kind op school doorbrengt zijn er welgeteld 12 weken vakantie, waarin nog steeds veel Maastrichtse kinderen niet op vakantie (kunnen) gaan met hun gezin of weinig deelnemen aan activiteiten simpelweg vanwege de kosten. We zien verschillende instanties en organisaties in de stad prachtige activiteiten en evenementen organiseren in de schoolvakanties, die vaak voor kinderen én hun ouders een gezellig uitje zijn. Echter, voor veel gezinnen blijft dit helaas een ver-van-hun-bed-show, omdat er kosten aan verbonden zijn. In het kader van ‘vroeger was een aantal dingen toch echt beter’ heeft de PvdA daarom de Rittepetit nog eens uit de kast getrokken. De oudgedienden onder u weet wellicht nog hoe leuk dit was! Omdat we het vooral leuk vinden als Maastrichtse kids tijdens de vakanties hun eigen stad beter leren kennen dienen we een motie in waarvan het dictum luidt:

BESLUIT:

  • Te onderzoeken om deze educatieve manier van vakantieactiviteiten te herintroduceren;
  • Het college dit op zo een manier laat doen dat deze activiteiten betaalbaar zijn voor alle inwoners;
  • Om, indien nodig, een bedrag hiervoor te reserveren bij de begroting 2025 en daarna.

MEDE-INDIENERS: CDA, SPM

Voorzitter, ik kom bij de thema’s wonen en veiligheid. En dan vooral een combinatie van beide. Je huis mag nooit, nooit een plek zijn waar je je onveilig moet voelen. Je wijk moet een plek zijn waar je veilig over straat kunt, of je nu ’s ochtends om 6u naar je werk moet of ’s nachts om 2u thuiskomt van een feestje én alle tijden daartussen. We zien in de kaderbrief een duidelijke keuze van het college om preventief te handelen en jong in te zetten: we zijn blij met deze ontwikkelingen, waaronder Preventie met Gezag, omdat we ook denken dat dit bijdraagt aan een gevoel van verbondenheid van jongeren met hun straat, wijk of stad. Maastricht moet een stad van kansen voor ze zijn, geen criminele kansen.

We maken ons echter veel zorgen over situaties achter de voordeur. Het aantal huisverboden na situaties van huiselijk geweld is drastisch en zorgwekkend gedaald. Onlangs startte in Wyck de indrukwekkende campagne over femicide, een campagne die helaas steeds harder nodig lijkt. Iedere vorm van huiselijk geweld moet goed geanalyseerd worden, niet alleen ter bescherming van een (potentieel) slachtoffer, maar ook ter hulp en zorg van een (potentiële) dader. In Maastricht is geen plek voor huiselijk geweld, maar dan moeten we de instrumenten die we hebben wel voor de volle 200% inzetten. Met vooral veel dank aan mijn collega’s Jean Pellaers en Addie Redmeijer, dient de PvdA de volgende motie in, waarvan het dictum luidt:

BESLUIT:

  • Het college op te roepen een diepgaand onderzoek te starten waaruit naar boven gaat komen waarom er zo weinig huisverboden plaatsgevonden hebben;
  • Het college op te roepen om de politie op te dragen om bij iedere vorm van huiselijk geweld waarbij zichtbaar letsel geconstateerd wordt en er sprake is van herhaald gedrag, een RIHG (Risicotaxatie Instrument Huiselijk Geweld) af te nemen.

MEDE-INDIENERS: CDA, SPM

Voorzitter, ik rond langzaam af. De kaderbrief 2025 komt eigenlijk op een gek moment, want net vandaag staat er een nieuwe club mensen op het bordes in Den Haag dat uitvoering moet geven aan een hoofdlijnenakkoord. Een akkoord dat voor mij en mijn partij op dit moment nog niet zoveel hoop geeft. Maar wel extra energie om hier in Maastricht de schouders eronder te zetten om te zorgen dat een aantal in onze ogen zorgelijke maatregelen niet te hard zal aankomen bij onze eigen inwoners. We begrijpen goed dat het college de effecten van dit nieuwe akkoord nog niet volledig in kaart kan brengen maar dit wel zo snel als mogelijk wil doen.

Voor de PvdA biedt deze voorliggende nota voldoende kaders om richting de begroting in november concreet vorm te geven aan de ambities voor onze stad en noodzakelijke stappen die Maastricht moet zetten. De rode draad van verbondenheid vanuit het coalitieakkoord is in elk geval zichtbaar gebleven, we hopen dit in de concrete uitwerking terug te blijven zien.

Maren Slangen

Maren Slangen

Maren is raadslid. Lees de verkiezingsflyer GR2022 van Maren door op de foto te klikken.

Meer over Maren Slangen