Wat zijn gevolgen voor Maastricht van PAS-uitspraak van de Raad van State?

12 augustus 2019

Op 29 mei heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een streep gezet door het beoordelingssysteem Programma Aanpak Stikstof (PAS). De huidige vergunningsprocedure geeft te weinig zekerheid over de hoeveelheid vrijkomend stikstof.
Volgens de VNG* heeft bijna elke gemeente hierdoor één of meerder projecten stil liggen. De VNG, diverse ministeries, Defensie, IPO en UvW zijn samen aan de slag om meer duidelijkheid te verschaffen.

De PvdA is benieuwd naar de gevolgen voor Maastricht. Wij begrijpen dat het college hierover nog geen definitief uitsluitsel kan geven, maar hadden – juist omdat bijna elke gemeente hiervan gevolgen ondervindt – wel verwacht dat het college ons al over het een en ander zou informeren.

PvdA Maastricht heeft dan ook de volgende vragen:

  1. Hoeveel vergunningen waarin PAS een rol speelt zijn er verstrekt? Hoeveel daarvan zijn voor projecten/plannen van de gemeente Maastricht zelf en welke zijn dat?
  2. Hoeveel vergunningprocedures waarin PAS een rol speelt lopen nog? Zijn deze stopgezet? Welke daarvan zijn voor gemeentelijke plannen/projecten en welke niet?
  3. Voor welke tot en met 2021 geplande projecten/plannen van de gemeente Maastricht zou deze vergunning nog moeten worden aangevraagd? Welke van deze hebben nu al vertraging opgelopen en welke dreigen in 2019 en 2020 nog vertraging op te lopen als gevolg hiervan?

 

* https://vng.nl/onderwerpenindex/ruimte-en-wonen/stikstof-en-pas/nieuws/stopzetten-pas-treft-vrijwel-iedere-gemeente

Lees hier de berichtgeving Raad van State over PAS-uitspraak.