Via berichten in Dagblad De Limburger heeft de PvdA vernomen dat Weelec BV bekend heeft gemaakt te gaan stoppen. In de raadsinformatiebrief daarover geeft het college aan dat het college dit ook uit de krant heeft vernomen. In diezelfde RIB staat dat op woensdag 28 augustus jl. het college met Weelec BV heeft gesproken en dat lopende procedures worden opgeschort.
In het bericht in De Limburg wordt gesteld dat “Weelec was gespecialiseerd in het werken met mensen met een arbeidshandicap” en dat er in totaal 35 banen met de werkzaamheden bij het bedrijf gemoeid zijn.
De Stichting Leefbaarheid en Duurzaamheid Beemden heeft een aantal fracties aangeschreven, omdat zij zich zorgen maakt over de (juridische) afhandeling van de zaak en ook over de toekomstplannen in het gebied.
Anita van Ham stelde daar de volgende vragen over:
Over de werkgelegenheid
In de RIB van 27 augustus waarin u aankondigt in gesprek te gaan (op 28 augustus) met Weelec BV staat niets vermeld over het verloren gaan van 35 arbeidsplaatsen.
1. Klopt het dat het hier deels om vaste en deels om tijdelijke (uitzendkrachten) banen gaat?
2. Klopt het dat Weelec gespecialiseerd was in het werken met mensen met een arbeidshandicap? Zo ja, hoeveel van de 35 arbeidsplaatsen worden door mensen met een arbeidshandicap ingevuld en zijn zij in (vaste) dienst van Weelec? En worden hier maatregelen voor getroffen?
Over de procedure
In de krantenberichten wordt gesteld dat het mede door “diverse operationele beperkingen [opgelegd door de gemeente]” het bedrijf genoodzaakt was te verhuizen. En dat vervolgens tijdens het voorbereiden van die verhuizing het bedrijf een belangrijke aanbesteding misliep. Een citaat van Weelec BV in dit krantenartikel stelt dat deze factoren mede hebben geleid tot het besluit om te stoppen.
In de door u aangehaalde RIB van 5 juli j.l. en de bijgevoegde bijlagen is uitsluitend sprake van (het aanpassen van) de vergunning, activiteiten en openingstijden en aanpassingen of wijzigingen die zouden moeten gebeuren. Nergens is sprake van daadwerkelijke conclusie tot of opdracht tot verhuizen.
3. Welke “diverse operationele beperkingen” bedoelt Weelec BV (in de verklaring die de directie volgens Dagblad De Limburger heeft uitgegeven vrijdag j.l.) die hen noodzaakten tot verhuizing?
4. Was bij het College bekend dat Weelec BV dit besluit tot verhuizen genomen had en aan het voorbereiden was? Zo ja, sinds wanneer?
Met het oog op de toekomst
5. Bent u het met ons eens dat werkzaamheden zoals door Weelec BV uitgevoerd niet op een locatie zo dicht bij een woonwijk uitgevoerd moeten worden.
6. Bent u voornemens om bestaande vergunningen voor deze locatie dan ook te herzien en/of in te trekken om voor de toekomst zeker te stellen dat dit niet meer kan gebeuren.
Lees hier het bericht in De Limburger van 23 augustus jl. https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190823_00119726/afvalrecyclingbedrijf-weelec-stopt-met-activiteiten