Ambitiedocument Stad en Spoor: wat vind jij?

30 augustus 2018

In de eind augustus gepresenteerde Ambitienota Stad en Spoor staan plannen voor vernieuwing van het stationsgebied. Deze nota van de gemeente, provincie, ProRail en NS schetst de gewenste ontwikkelingen rond het station. Dat moet veel minder een barrière gaan vormen tussen Wyck en Maastricht-Oost dan nu het geval is. Er worden onder meer verregaande plannen gepresenteerd voor de spoorwegovergang bij de Duitse Poort – autovrij – en voor de fietstunnel onder het spoor – rechtdoor trekken tot Alexander Battalaan.

De spoorwegovergang Duitse Poort vormt een obstakel. De slagbomen zijn overdag immers iedere tien minuten een paar minuten dicht. Vooral op drukke momenten zorgt dit voor veel oponthoud en gevaarlijke situaties. Om dit probleem structureel op te lossen, zou de Duitse Poort over enkele jaren afgesloten moeten worden voor gemotoriseerd verkeer. Auto’s die nu nog vanaf de Meerssenerweg naar Céramique rijden, moeten dan de bovenste tunnel en de Kennedybrug nemen. Onderzoek moet aantonen dat dit niet tot verkeersproblemen elders in de stad leidt.
De spoorwegovergang en direct aansluitende kruispunten worden door deze maatregel eenvoudiger en overzichtelijker, en dus veiliger voor voetgangers en fietsers. Ook hoeven de slagbomen dan minder lang dicht bij het passeren van treinen.
Deze plannen zouden in 2020 gerealiseerd moeten zijn.

Voor de periode na 2030 ziet de Ambitienota een verdiept plein onder het spoor, zodat een aantrekkelijk gebied ontstaat tussen de Koepelkerk en kantorencomplex De Colonel. De tunnel onder het spoor moet daarvoor op de schop. De fietstunnel wordt ‘rechtdoor’ doorgetrokken en er komen openingen in het ‘plafond’ waardoor het minder donker wordt. De krappe bocht richting stationsplein verdwijnt. Het wordt zo veiliger. De Alexander Battalaan wordt zo de fietsroute richting het station.

Over de Ambitienota Stad en Spoor kan de komende tijd iedereen zijn zegje doen. Daarna beslist de gemeenteraad over de plannen.
Daarom roept de PvdA fractie u op mee te denken over deze plannen. Samen met u willen we onze mening over deze plannen bepalen.

Op deze website kunt u de ontwikkelingen rondom de besluitvorming volgen: http://www.mijngroeneloper.nl/planstudie-maastricht