Follow the Money: exorbitante winsten in de zorgsector roepen vragen op

10 juli 2019

Vorige week stuurde de PvdA samen met de andere partijen in de oppositie een open brief over de rechtmatigheidsonderzoeken aan het college. Inmiddels is toegezegd dat deze informatie aan de raad wordt toegestuurd. De PvdA gaat er vanuit dat dat op korte termijn zal gebeuren.

Naast de vragen over de rechtmatigheid heeft de PvdA ook nog specifieke vragen naar aanleiding van het onderzoek van “ Follow the Money[1]: Follow the Money onderzocht samen met KRO-NCRV’s Pointer en Reporter Radio hoge winsten in de thuiszorg, de GGZ en de gehandicaptenzorg. Waar winstmarges van 2,2 procent de norm zijn, identificeerde het onderzoeksteam binnen een groep van 1959 zorgorganisaties 174 bedrijven die een winstmarge hadden van meer dan 10 procent. Daarvan bleven na bestudering van al hun jaarverslagen 97 bedrijven over waarvan de winsten niet incidenteel zijn en ook niet makkelijk te verklaren. Deze groep maakte in het peiljaar 2017 in totaal 51 miljoen euro winst. Dat komt neer op 21 procent van hun gezamenlijke omzet in dat jaar.

Uit navraag van de journalisten blijkt dat de bedrijven nauwelijks worden gecontroleerd.[2]

Maren Slangen en Manon Fokke stelden daarom de volgende vragen aan het college:

  1. Doet/deed Maastricht ook zaken met zorginstellingen die in het “Follow the Money”-onderzoek worden genoemd?
  2. Zo ja, over hoeveel bedrijven gaat het? En over welk bedrag hebben we het dan?
  3. Hoeveel geld is derhalve uiteindelijk niet naar zorg gegaan, maar bijvoorbeeld verloren gegaan door fraude en dergelijke?
  4. Indien ja, gaat u nog verder met deze bedrijven in zee?
  5. Welk beleid heeft Maastricht om dergelijke zaken te voorkomen oftewel hoe vindt normaal gesproken controle plaats?
  6. Bent u bereid een maximum te stellen aan het winstpercentage dat mag worden behaald? Of bent u bereid op een andere manier dergelijke praktijken tegen te gaan?

 

[1] https://www.ftm.nl/artikelen/zorgcowboys-megawinsten-bedrijven?share=1&utm_source=Pointer_deelbaar&utm_medium=social&utm_campaign=Zorgcowboys&utm_content=FTM1700

[2] https://nos.nl/artikel/2290821-hoge-winsten-bij-97-zorgaanbieders-mogelijk-door-fraude.html