Gemeente moet starterslening aanbieden

19 januari 2018

Starters zitten op de woningmarkt in de knel. De woonmarkt staat onder druk, particuliere huurwoningen zijn vaak te duur en hypotheken zijn moeilijk te krijgen. De PvdA Maastricht vindt dat de gemeente starters de helpende hand moet bieden met een starterslening.

De PvdA vindt dat de starterslening per direct weer verstrekt moet gaan worden. De starterslening is een lening van maximaal € 37.000 die het verschil tussen de aankoopkosten en het maximale hypotheekbedrag overbrugt. De eerste drie jaar hoeft de starter de lening niet af te lossen. Hierdoor krijgen starters meer kansen op een woning in Maastricht.

De startersregeling wordt in Limburg mogelijk gemaakt door de provincie en het stimuleringsfonds volkshuisvesting. Verschillende gemeenten zoals Venlo, Roermond en Kerkrade doen mee aan de regeling. De provincie Limburg heeft in oktober 2017 zelfs 5 miljoen euro extra beschikbaar gesteld deze leningen.

Het is een gemiste kans dat de gemeente Maastricht niet deelneemt, omdat de regeling een bijdrage levert aan de positie van starters en doorstroming bevordert.

PvdA Maastricht zal tijdens de behandeling van de woonvisie in de gemeenteraad op 30 januari 2018 een motie indienen om de starterslening ook in Maastricht beschikbaar te stellen.

 

Voor meer informatie over ons standpunt kunt u terecht bij:
Antoine van Lune, raadslid en kandidaat
Henri Borgignons, kandidaat
Stuur daartoe een mail aan [email protected] of [email protected]