Grote zorgen over dreigend tekort aan studentenwoningen

20 december 2017

De PvdA-fractie vindt het belangrijk dat er voor iedereen voldoende woningen zijn. Voor ons is het dan ook onacceptabel dat er een groot tekort aan studentenwoningen dreigt. Wij hebben daarom vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over welke maatregelen er genomen zijn, welke maatregelen genomen kunnen worden en de rol van woningcorporaties bij het aanbieden van voldoende betaalbare studentenwoningen. Volgens de PvdA-fractie zullen er snel maatregelen genomen moeten worden om problemen aan het begin van het studiejaar 2018-2019 te voorkomen.

 

Lees hier de vragen:

Geacht college,

De PvdA-fractie maakt zich ernstig zorgen over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van studentenwoningen naar aanleiding van de signalen die wij hebben gekregen van universiteit Maastricht, Maastrichtse studenten Raad en de Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht. Uit de signalen blijkt dat er een dreigend groter wordend tekort is aan studentenhuisvesting en dat de betaalbaarheid van studentenwoningen onder druk staat. Dit is voor ons onacceptabel.
Wij sluiten ons aan bij eerdere schriftelijke vragen over de ernst van het dreigende tekort en de betaalbaarheid van studentenwoningen.

De PvdA heeft aanvullend op de eerder gestelde vragen door andere fracties de volgende vragen:

1. Klopt het dat het dreigend groter wordende tekort aan studentenwoningen mede veroorzaakt wordt door vertraging van de geplande studentenhuisvesting in het voormalige bonnefantencollege?
a. Zo ja, welke acties heeft u ondernomen om problemen aan het begin van het nieuwe studiejaar 2018-2019 te voorkomen?
b. Zo nee, waarom niet?

2. Welke acties heeft u genomen anticiperend op het onttrekken van de gemeenteflat aan de voorraad studentenhuisvesting? Indien u geen extra maatregelen heeft getroffen; waarom niet?

3. Klopt het dat studentenhuisvesting een uitzonderingscategorie is in het kader van de regionale afspraken m.b.t. wonen en betekent dit dat er voldoende mogelijkheden zijn om het aantal studentenwoningen te vergroten? Zo ja, kunt u aangeven welke mogelijkheden er zijn op de korte en middellange termijn?

4. Zijn er naast het voorstel van de universiteit Maastricht voor flexibele huisvesting in Randwyck nog andere maatregelen op de korte termijn in voorbereiding?
a. Zo ja, kunt u aangeven om welke maatregelen dit gaat en wat de haalbaarheid hiervan is?
b. Zo nee, waarom niet?

5. Bent u het met ons eens dat woningcorporaties bij uitstek de partij zijn om betaalbare studentenwoningen toe te voegen als er onvoldoende aanbod is en onvoldoende nieuwe plannen zijn van marktpartijen?
a. Zo ja, gaat u in gesprek met woningcorporaties over de mogelijkheden voor op de korte, middellange en lange termijn?
b. Zo nee, waarom niet?

6. Zijn er plannen van woningcorporaties om studentenwoningen te onttrekken aan de voorraad of te verkopen? en zo ja, wat gaat u doen om dit te voorkomen?

19 december 2017
namens de PvdA-fractie Maastricht,
Antoine van Lune