Hoe zit het met de plannen om binnentuinen Céramique te sluiten?

3 januari 2019

PvdA Maastricht stelde vandaag (3 januari 2019) vragen aan het college over het voornemen om de binnentuinen op Céramique af te sluiten. De PvdA kan zich voorstellen dat bewoners en omwonenden de overlast door rommel en hangjongeren meer dan zat zijn. De fractie wil graag weten hoe het afsluiten van de tuinen zich verhoudt tot eerdere afspraken en het openbare karakter van de terreinen. Ook is de PvdA benieuwd of de gemeente betrokken is of wordt bij de uitwerking van de plannen.

 

Lees hier de vragen:

Geacht College,

Deze week lazen we in de krant dat op korte termijn verschillende binnentuinen op Ceramique afgesloten zouden gaan worden. Hoewel we ons kunnen voorstellen dat bewoners op Ceramique de overlast meer dan zat zijn, vragen we ons ook af of dit de oplossing is voor de gesignaleerde problemen? Of verschuiven we de problemen hier alleen maar mee? Bovendien willen we graag weten wat het stadsbestuur tot op heden exact heeft gedaan aan de klachten mbt Plein 1992? En of bij de oplossingen voor het plein ook de binnentuinen zijn meegenomen?

Ook zou de PvdA graag willen weten op welke manier het stadsbestuur bij bovenstaande maatregelen betrokken is. Het raakt immers de kern van de opzet van Ceramique en bovendien kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat deze binnentuinen door tijdsverloop mogelijk als openbaar aangemerkt zouden moeten worden, met alle juridische gevolgen van dien.

We hebben dan ook de volgende vragen:

  1. Wat heeft u tot op heden gedaan naar aanleiding van de klachten van de bewoners van Plein 1992?
  2. Is het niet verstandig een breder plan te maken omdat vanwege de opzet van Ceramique immers voor de hand ligt dat problemen verschuiven?
  3. Bent u met ons eens dat afsluiten van de binnentuinen haaks staat op de opzet van Ceramique?
  4. Bent u met ons eens dat gelet op de steeds verder toenemende overlast u nu eens echt met een breed pallet aan maatregelen moet komen?
  5. Wat is er bij de totstandkoming van Ceramique afgesproken over de status van de binnentuinen?
  6. Hoe kwalificeert u de juridische status van de binnentuinen op Ceramique?
  7. Klopt het dat u het onderhoud van de binnentuinen verricht?
  8. Bent u gelet op de openbaarheid van het gebied ook in staat om in de binnentuinen handhavend op te treden?Wij hopen dat dit onderwerp door u met voortvarendheid wordt opgepakt, want de problematiek vraagt om handelen. We willen immers niet dat overlast zich steeds verder gaat verplaatsen en dat lijkt op Ceramique wel steeds meer te gaan gebeuren.

In afwachting van uw antwoord,

Namens de fractie van de PvdA Maastricht,
Henri Borgignons, Didier Jacobs & Manon Fokke

 

Lees hier het bericht uit Dagblad De Limburger van 28 december jl.:

https://m.limburger.nl/cnt/dmf20181228_00086107/tuinen-ceramique-gaan-op-slot-wegens-overlast

Tuinen in wijk Céramique Maastricht gaan op slot wegens overlast

 

Tuinen in wijk Céramique Maastricht gaan op slot wegens overlast
Vesteda gaat binnentuinen Céramique sluiten. Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren Een aantal binnentuinen tussen de appartementencomplexen in de Maastrichtse wijk Céramique gaat binnenkort op slot.

Woningcorporatie Vesteda heeft besloten de binnentuinen tussen de Sphinxlunet, Clermontlunet, Heugemerweg en Akerstraat binnenkort langs alle kanten af te sluiten met hekwerken. Alleen bewoners van de direct aangrenzende appartementen kunnen er dan nog in.

Klachten

Vesteda is in overleg met de vereniging van eigenaren gekomen tot dit besluit na klachten over geluidsoverlast en rommel. Een aantal bewoners stoort zich aan groepen jongeren die in de tuinen vertoeven. Ook verwarde personen zorgen voor overlast.

De binnentuinen zijn bij de bouw van Céramique bewust openbaar aangelegd. Idee was dat de hele wijk gebruik kon maken van de grasveldjes, bankjes en jeu-de-boulesbanen. De tuinen worden ook dagelijks gebruikt door talloze forensen die vanaf het station hier de doorsteek maken richting Avenue Céramique.