Hoeveel gaat het experiment met wietteelt kosten?

7 juni 2020

In andere gemeenten is bekendgemaakt hoe hoog de bijdrage van het rijk is voor het experiment met gereguleerde wietteelt. In andere steden is dit niet dekkend. De PvdA wil van het college weten hoeveel Maastricht van het rijk krijgt en hoeveel Maastricht denkt nodig te hebben voor de deze proef.

Vandaag lazen wij een artikel van Omroep Flevoland [1] van 5 juni j.l. over het financiële kader van het experiment met gereguleerde wietteelt. In dit artikel staat dat de gemeente Almere 485.000 euro krijgt van het rijk terwijl de gemeente 850.000 euro nodig denkt te hebben voor de uitvoering van het experiment.

Na het lezen van dit artikel vraagt de PvdA zich uiteraard af hoe dat zit voor de gemeente Maastricht. De laatste bij ons bekende informatieverstrekking van de burgemeester aan de raad over dit onderwerp dateert van augustus 2019, toen bekend werd dat Maastricht 1 van de 10 gemeenten is waar het experiment wordt uitgevoerd. De raad zou in een later stadium geïnformeerd worden over de concrete invulling en uitwerking van de proef en er zou op korte termijn een gesprek plaatsvinden met de coffeeshophouders. Voor zover ons bekend hebben wij hierna niets meer mogen vernemen over dit onderwerp.

Een korte zoektocht op het internet leert dat de gemeenteraad van Almere in januari van dit jaar geïnformeerd is over de geschatte kosten voor die stad. De burgemeester van Almere heeft de raad met een brief van 2 juni j.l. [2] op de hoogte gesteld van het bedrag dat de gemeente Almere krijgt van het rijk voor het uitvoeren van de proef. Dit is bekend geworden op 20 mei van dit jaar. De burgemeester brengt de raad nu nadrukkelijk in stelling om op basis van deze informatie een besluit te nemen over het al dan niet doorgaan van de deelname aan het experiment.

In de gemeente Groningen hebben er dit jaar ook besprekingen plaatsgevonden in de raad. Ook in Groningen gaapt er namelijk een gat tussen wat de gemeente krijgt aan tegemoetkoming van het rijk en de door het stadsbestuur geschatte kosten voor de deelname aan het experiment. De burgemeester van Groningen stipt verder aan dat het rijk heeft gevraagd aan de 10 deelnemende gemeenten een begroting op te stellen van de verwachte kosten voor de proef. Het stadsbestuur van Groningen heeft dit voor de jaren tot en met 2024, wanneer de proef eindigt, gedaan [3]. Hierdoor is duidelijk hoe groot de tekorten zullen zijn voor de gemeente indien er besloten wordt om definitief deel te nemen aan het experiment. Op basis hiervan kan er politieke besluitvorming plaatsvinden door de gemeenteraad.

Didier Jacobs stelt daarom de volgende vragen aan het college:

  1. Klopt de veronderstelling van de PvdA dat de raad sinds augustus 2019 niet meer geïnformeerd is over de voortgang in dit dossier?
  2. Wanneer is bekend geworden hoeveel Maastricht krijgt van het rijk voor de deelname aan het experiment? Om welk bedrag gaat het?
  3. Wat zijn de door u geschatte kosten voor het experiment gedurende de looptijd tot en met 2024? Kunt u dit nader uitsplitsen voor de duur van het experiment.
  4. Indien er een verschil zit tussen het door u geschatte benodigde geld en de bijdrage van het rijk, is het college dan van mening dat het een waardevol experiment is waarvoor u de beurs wilt trekken?
  5. Hoe staat het met de inhoudelijke voorbereiding van het experiment?
  6. Hebben er gesprekken plaatsgevonden met de coffeeshophouders? Zo ja, wat was de uitkomst van deze gesprekken? De Maastrichtse coffeeshophouders hebben zich immers in augustus 2019 negatief uitgelaten over de invulling van de proef en hebben destijds aangegeven niet mee te willen werken.

 

[1] https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/182029/rijksbijdrage-dekt-kosten-wietexperiment-niet-volledig

[2] https://almere.notubiz.nl/document/8812768/1/085%20Financiële%20tegemoetkoming%20experiment%20gesloten%20coffeeshopketen%20

[3] https://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/geen-wietproef-als-gemeente-moet-bijbetalen.12297939.lynkx