Hoogste tijd voor kinderraad en kinderburgemeester!

13 april 2018

Donderdag 12 april jl. spraken in de raadzaal 63 leerlingen van de basisscholen Scharn en De Geluksvogel over het invoeren van een autoverbod in de bebouwde kom. Een onderwerp dat dichterbij basisschoolleerlingen ligt dan mensen misschien denken: naar school fietsen is soms namelijk best een gevaarlijke onderneming!

Deze raadsvergadering door basisschoolleerlingen toont maar weer aan wat de PvdA al een jaar roept: kinderen kunnen en moeten meepraten! Zo betrekken we de jeugd niet alleen meer bij de politiek, maar nemen we hen ook serieus in het meedenken en praten over thema’s die op de jongste inwoners van onze stad daadwerkelijk een invloed hebben. Als het aan de PvdA ligt, zal de voorzitter van deze raad de Maastrichtse Kinderburgemeester zijn.
De PvdA pleit ervoor om de Raad van Kinderen en zijn voorzitter, de Kinderburgemeester, als coalitieafspraak op te nemen. Mocht de coalitie dit onderwerp niet in het akkoord opnemen, dan zal de PvdA zelf een motie over dit onderwerp indienen.

De PvdA hoopt de komende raadsperiode samen met andere partijen serieus aan de slag te gaan met andere mogelijkheden om Maastrichtenaren meer bij de politiek te betrekken. De fractie is in dat verband trouwens ook benieuwd hoe het staat met de werkgroep die in 2016 is ingesteld om de kloof tussen politiek & burger te verkleinen. De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen was immers ontzettend laag. Dat vraagt echt om maatregelen! Met de kinderraad en de kinderburgemeester wordt wat de PvdA betreft een eerste stap gezet. De jeugd heeft immers de toekomst!

 

De topfoto in dit bericht is genomen door Rtv Maastricht tijdens de Kinderraad op 12 april.