Kumulus: van aanbieder naar facilitator. Wat gebeurt er met ons kunst & cultuur onderwijs?

25 februari 2021

De pre-begroting en begroting betekenen voor komende jaren fors snijden in Kumulus: het hart van ons cultuuronderwijs. Het college wil ook de rol van Kumulus veranderen van aanbiedernaar ‘facilitator’. Daarnaast gaat Kumulus Wyck verhuizen naar Centre Céramique. Ontwikkelingen waar de PvdA geen voorstander van is 

De PvdA-fractie heeft daarom de volgende vragen: 

 1. In uw coalitieakkoord was één van uw doelstellingen meer grip en sturing van het stadsbestuur op de organisatorische en inhoudelijke ontwikkeling al dan niet gezamenlijk van de gemeentelijke instellingen Kumulus, Centre Céramique en Natuurhistorisch Museum Maastricht. Hoe vindt u dat de bezuiniging op Kumulus bijdraagt aan de inhoudelijke ontwikkeling van het cultuuronderwijs in onze stad? 

2. Klopt het dat er voor de nieuwe interim-directeur van de cultuurinstellingen niks anders opzit dan collectief ontslag aanvragen voor alle docenten verbonden aan Kumulus? Indien dit niet zo is, kunt u concreet aangeven welke andere mogelijkheden er volgens u zijn? Om hoeveel mensen en fte gaat het? 

3. Indien er sprake is van collectief ontslag, kunt u ons uitleggen wat dit de gemeente gaat kosten? Wij gaan ervan uit dat u deze kosten meegenomen heeft in de uiteindelijke besparing die de verandering bij Kumulus oplevert; klopt dit?  

4. In de onderlegger van uw bezuinigingsvoorstellen schreef u dat nader onderzoek nodig is om de nieuwe rol en werkwijze van Kumulus als facilitatorvorm te geven. Hoe staat het met dit onderzoek? Kunt u de term facilitatorinmiddels al concreter omschrijven? Hoe reageert de marktop de veranderende rol? 

5. Hoeveel van de huidige medewerkers heeft aangeven mee te gaan naar het nieuweKumulus in Centre Céramique? Hoeveel van de medewerkers van Kumulus hebben sinds september 2020 zelf ontslag genomen? 

6. Denkt u dat deze bezuiniging ook gevolgen heeft voor het gebruik door Kumulus in het verbouwde Centre Céramique? Zo nee, waarom denkt u van niet? 

7. Kunt u uitleggen hoe het programma Cultuurmakers Maastricht zich verhoudt tot datgene wat Kumulus deed? Kumulus is een van de culturele partners van Cultuurmakers Maastricht. Houdt dit partnerschap op te bestaan of krijgt het een nieuwe vorm, en zo ja, wat voor vorm?