PvdA wil helderheid over opschorten nieuwbouw sportpark Jekerdal

15 januari 2020

Sinds september 2018 is de Stichting Faciliteitengebouw Jekerdal (SFJ) verantwoordelijk voor het zelfbeheer van Sportpark Jekerdal. SFJ en Maastricht Sport hebben hiertoe een overeenkomst gesloten voor de duur van 2 jaar. Van de gebruikers van sportpark Jekerdal heeft de PvdA gehoord dat er recent een overleg heeft plaatsgevonden met Maastricht Sport. Tijdens dit gesprek zouden de vertegenwoordigers van Maastricht Sport hebben gezegd dat er in het kader van de bezuinigingsopgave die er voor de stad ligt, ambtelijk een voorstel is ontwikkeld om bezuiniging gerealiseerd kan worden door het saneren of concentreren van sportaccommodaties, in het bijzonder in Maastricht West. In dat kader zou de investering van 500.000 euro in de nieuwbouw van het Bieslandgebouw, zoals vastgelegd in de begroting van 2018, opgeschort zijn tot nader order.
Volgens SFJ is de nieuwbouw van cruciaal belang voor het vormgeven aan het zelfbeheer zoals deze overeengekomen  zou zijn.

Naar aanleiding hiervan heeft de fractie van de PvdA de volgende vragen aan het college:

  1. Klopt het dat de investering in het Bieslandgebouw is opgeschort?
  2. Zo ja, waarom heeft het college de raad niet op de hoogte gesteld van het stopzetten van de uitvoering van een raadsbesluit?
  3. Deelt het college de mening van SFJ dat de burgerparticipatie, zoals deze vastgelegd is in de overeenkomst aangaande het zelfbeheer, in de kiem wordt gesmoord als de nieuwbouw niet doorgaat?
  4. Hoe ziet het college het vervolgproces voor zich ten aanzien van de ontwikkelingen op sportpark Jekerdal, mocht uiteindelijk besloten worden om af te zien van bovengenoemde investering? Mocht er geen nieuwbouw plaatsvinden, is er dan volgens het college voldoende ruimte voor zaken als kleedkamers en dergelijke?
  5. Hoe zien de bezuinigingsvoorstellen in relatie tot de sportaccommodaties er precies uit? Welke mogelijkheden tot het realiseren van bezuinigingen bij sportaccommodaties ziet het college? Heeft het college helder in beeld wat hiervan de mogelijke gevolgen zijn voor de mogelijkheden voor sport en beweging in Maastricht?
  6. Hoe kijkt het college aan tegen de huidige en toekomstige functie van sportaccommodaties in relatie tot de veelgenoemde verbinding tussen sport, bewegen en gezondheid?