Spookstudenten: een probleem?

22 juli 2019

Uit een rondgang van omroep BNR langs verschillende Nederlandse studentensteden bleek dat deze steden jaarlijks miljoenen euro’s mislopen, omdat studenten zich niet inschrijven in de gemeente waar zij studeren[1].
Sinds de afschaffing van de basisbeurs is dit inschrijven niet langer verplicht. Hierdoor lopen steden echter een rijksbijdrage van 1200 euro per student mis! Een ander nadeel is dat al deze studenten níet mogen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in de stad waar zij studeren en wonen.

Naar aanleiding van deze berichtgeving stelde Maren Slangen het college de volgende vragen:

  1. Wat is de reactie van het college op deze berichten? Is de stad Maastricht ook benaderd door BNR?
  2. Heeft u enig idee hoeveel studenten er in Maastricht studeren én wonen, maar niet ingeschreven staan? Wat betekent dit financieel voor de stad?
  3. Welke verklaring(en) heeft u voor het feit dat studenten zich niet inschrijven in de stad waarin zij studeren en wonen? Heeft dit ook te maken met de manier waarop de kamergewijze verhuur op dit moment nog vorm heeft?
  4. Op welke manieren onderneemt u momenteel actie om studenten zich te laten inschrijven bij de gemeente?
  5. Bent u van plan méér of andere acties te ondernemen? Zo ja, welke acties bent u voornemens te ondernemen en wanneer? Zo nee, waarom bent u dit niet van plan?

 

[1] Zie ook: http://m.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/spookstudenten-kosten-steden-miljoenen.236786.lynkx en https://www.bnr.nl/nieuws/bouw-woningmarkt/10384004/spookstudenten-kosten-studentensteden-jaarlijks-miljoenen